SiolNET. Novice Svet
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sredi epidemije odstopila nizozemska vlada

1,25

termometer

Mark Rutte |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nizozemska vlada premierja Marka Rutteja je danes odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki, ko so tisočem staršem neupravičeno te odvzeli. Odstop vlade je Rutte danes sporočil na novinarski konferenci in dodal, da so z odvzemom dodatkov tisočem staršem storili veliko krivico. Vlada je odstopila dva meseca pred parlamentarnimi volitvami.

"Vladavina prava mora zaščititi državljane pred vsemogočno vlado in tu je šlo vse zelo narobe," je dejal Mark Rutte po kriznem sestanku vlade na novinarski konferenci in potrdil, da je kralju ponudil odstop celotne vlade, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Rutte, ki vlado vodi od leta 2010, je še sporočil, da bo vlada še naprej opravljala dolžnosti kot začasna vlada do volitev 17. marca in da bo naredila vse, kar je potrebno, v interesu države. "Naš boj proti novemu koronavirusu se nadaljuje," je dodal.

Vlada je odstopila zaradi škandala, v katerem so zaradi neutemeljenih obtožb o davčnih goljufijah 20 tisoč družinam odvzeli otroške dodatke, ki so jih morali starši vračati za nazaj, številne družine pa so se morale zato celo zadolžiti.

Zaradi afere je v četrtek že odstopil vodja opozicijske Laburistične stranke Lodewijk Asscher, ki je bil v prejšnji vladi do leta 2017 minister za socialne zadeve. Vendar pa je zanikal, da je vedel, da davčna uprava "napačno lovi na tisoče družin".

20 tisoč družin preganjali na sodiščih

Parlamentarna komisija je decembra objavila poročilo o aferi, v katerem je ugotovila, da so med letoma 2013 in 2019 odvzeli otroške dodatke več tisoč družinam, potem ko so jih zaradi upravne napake neupravičeno obtožili davčnih goljufij. Komisija je ugotovila, da je nizozemski davčni organ s tem kršil temeljna načela pravne države. Zaradi te napake so približno 20 tisoč delavskih družin preganjali na sodišču, ki jim je odredilo vračanje otroških dodatkov in zavrnilo pravico do pritožbe.

Vlada se je staršem že opravičila in vsaki od prizadetih družin plačala 30 tisoč evrov.

Štiri koalicijske stranke so se na poročilo različno odzvale. O njem naj bi parlament razpravljal v torek, ko naj bi predvidoma tudi glasoval o nezaupnici vladi. Kot kaže, se je vlada raje odločila za odstop. Rutte je sicer zaradi pandemije covid-19 sprva nasprotoval odstopu, saj meni, da država v času zdravstvene krize potrebuje stabilno vlado.

Odstop vlade bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa verjetno imel majhen vpliv na izid parlamentarnih volitev 17. marca, saj Ruttejeva konservativna stranka VVD vodi v anketah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin