Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
7.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51

Natisni članek

Donald Trump Mark Rutte ZDA Nizozemska

Torek, 3. 7. 2018, 7.02

5 let, 9 mesecev

Nizozemski premier prekinil Trumpa: Ne, ne bo pozitivno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,51
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši sprejel premierja Nizozemske Marka Rutteja in zagotovil, da odnosi med državama niso bili še nikoli tako dobri, kot so zdaj. Nizozemec pa ga je opozoril, da pomanjkanje dogovora med ZDA in EU glede trgovine ne bo pozitivno.

Trump je novinarjem dejal, da so blizu zelo dobrim oziroma poštenim trgovinskim sporazumom med državama oziroma med ZDA in EU. "Če se bomo z EU o čem kaj dogovorili, bo to pozitivno. Če se ne bomo o ničemer dogovorili, bo tudi to pozitivno," je dejal Trump, nakar mu je Nizozemec vskočil v besedo z "Ne, ne bo pozitivno".

Rutte je sicer dejal, da prijateljski in zavezniški odnosi med državama trajajo že 400 let. Napovedal je, da bosta pozneje govorila o delovnih mestih in varnosti, pri čemer je še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje.

Nizozemska vlaganja ohranjajo 825.000 delovnih mest v ZDA

Trumpa je spomnil, da nizozemska vlaganja ohranjajo 825.000 delovnih mest v ZDA, ameriške investicije pa 250.000 delovnih mest na Nizozemskem. "Naš cilj je povečati te številke za še večji uspeh," je dejal.

Trump je nato ponovil svojo trditev, da sta EU in Svetovna trgovinska organizacija (WTO) zelo nepošteni do ZDA, vendar pa je zanikal, da načrtuje izstop ZDA iz WTO. Vsaj ne v tem trenutku. "Če nas ne bodo ustrezno obravnavali, bomo nekaj naredili," je dejal Trump.

Trump je menil še, da je po telefonu govoril z zmagovalcem nedeljskih predsedniških volitev v Mehiki Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Govorila sta o varnosti na meji in trgovini, Trump pa je izrazil mnenje, da bodo odnosi med njima dobri. | Foto: Reuters Trump je menil še, da je po telefonu govoril z zmagovalcem nedeljskih predsedniških volitev v Mehiki Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Govorila sta o varnosti na meji in trgovini, Trump pa je izrazil mnenje, da bodo odnosi med njima dobri. Foto: Reuters

Trump bo Kennedyjevega naslednika na vrhovnem sodišču naznanil v ponedeljek

Predsednik ZDA je prav tako dejal, da bo prihodnji ponedeljek naznanil ime kandidata za člana ameriškega vrhovnega sodišča namesto Anthonyja Kennedyja, ki je napovedal upokojitev. V ponedeljek je govoril s štirimi kandidati in pogovore bo nadaljeval.

Izbira Kennedyjevega naslednika na vrhovnem sodišču je najpomembnejša odločitev Trumpove predsedniške kariere, saj bo zaznamovala smer ameriške družbe za več desetletij naprej. Nihče zares ne dvomi, da bo Trump zadovoljil svojo bazo in izbral zelo konservativnega sodnika, saj mu demokrati tega ne morejo onemogočiti.

Ne spreglejte