SiolNET. Novice Svet
3,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nič več odvisni od Azije, čipe bodo množično proizvajali v Evropi

3,37

termometer

Ursula von der Leyen | Von der Leynova je napovedala dodatnih 15 milijard evrov do leta 2030, poleg že načrtovanih 30 milijard v okviru sklada za okrevanje, programa za raziskave Obzorje Evropa in nacionalnih proračunov. Poleg tega upajo na dolgoročne zasebne naložbe. | Foto: Nebojša Tejić/STA
Von der Leynova je napovedala dodatnih 15 milijard evrov do leta 2030, poleg že načrtovanih 30 milijard v okviru sklada za okrevanje, programa za raziskave Obzorje Evropa in nacionalnih proračunov. Poleg tega upajo na dolgoročne zasebne naložbe. Foto: Nebojša Tejić/STA

Evropska komisija je danes predlagala evropski zakon o čipih, ki naj bi zagotovil krepitev proizvodnje polprevodnikov v Evropi in s tem digitalno suverenost EU. Ta je na tem ključnem področju zdaj odvisna od Azije. Bistvena je predvidena prilagoditev pravil o državnih pomočeh za lažjo vzpostavitev prvih proizvodnih zmogljivosti te vrste v Evropi.

Polprevodniki, bistvene sestavine vsake elektronske naprave, so "majhni čipi, zaradi katerih vse deluje – od pametnih telefonov in električnih skirojev do vlakov in celotnih pametnih tovarn," je septembra ob napovedi zakona v govoru o stanju Unije izpostavila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Globalno povpraševanje po čipih strmo raste, so v središču globalne tehnološke tekme in steber sodobnega gospodarstva, so v ventilatorjih, ki rešujejo življenja v pandemiji covid-19, in v električnih omrežjih, je von der Leynova dodala danes ob predstavitvi predloga.

Porsche - prihodnost in proizvodnja Avtomoto Zamude pri dobavi: kako dolgo bomo čakali na nove avte prihodnje leto?

Pomanjkanje čipov upočasnilo okrevanje

Pandemija je boleče osvetlila ranljivost dobavnih verig polprevodnikov, pomanjkanje čipov je upočasnilo okrevanje, marsikje je ustavilo proizvodnjo, je predsednica po poročanju STA še ponazorila pomen čipov. V avtomobilskem sektorju se je lani proizvodnja v nekaterih članicah Unije zmanjšala za tretjino.

Zakon tako po njenih besedah vsekakor prihaja ob pravem času. Zagotovil naj bi okrepitev evropske proizvodnje polprevodnikov z zdajšnjih devetih na najmanj 20 odstotkov svetovne proizvodnje do leta 2030, kar je eden temeljnih digitalnih ciljev Unije.

Sveženj, ki ga je danes predstavila Komisija, vključuje predloge za povečanje zmogljivosti, krepitev naložb, sprostitev pravil o državnih pomočeh in vzpostavitev partnerstev s podobno mislečimi državami.

Svetlana Korkina Sportal 5G, božja kazen, mikročipi ... Kaj pa, če je vse res?

Jedro svežnja je vzpostavitev posebne ureditve za industrijo polprevodnikov s prilagoditvijo pravil o državnih pomočeh, ki bi pod strogimi pogoji članicam Unije omogočala državno podporo pri vzpostavljanju prvih zmogljivosti te vrste v Evropi.

Državna pomoč za korist celotni Uniji

Izvršna podpredsednica Komisije Margrethe Vestager, pristojna za digitalne načrte in tudi za konkurenco, je ob tem opozorila, da ne gre za spreminjanje ali izkrivljanje pravil, ampak za obstoječa pravila na podlagi veljavnih pogodb, ki pa se zdaj redko uporabljajo.

Državno pomoč bo mogoče uporabiti le za gospodarsko dejavnost, ki bo prva te vrste, kar v praksi pomeni, da to ne bo prizadelo drugih podjetij. Podpora bo morala biti sorazmerna in primerna, zagotavljati bo morala zanesljivo dobavo in koristiti celotni Uniji.

Kratkoročni cilj zakona je okrepiti odpornost Unije proti prihodnjim krizam, dolgoročni pa zagotoviti njeno vodilno vlogo na tem strateškem trgu. Vse industrijske revolucije so se začele v Evropi in Evropa je lahko tudi prostor naslednje industrijske revolucije, je še poudarila predsednica Komisije.

Te ambicije terjajo znatne javne in zasebne naložbe. Predlagani zakon naj bi po navedbah Komisije spodbudil za več kot 43 milijard evrov javnih in zasebnih naložb.

Intel Digisvet Intel bo v Ohiu zgradil dve tovarni čipov Toyota servis Avtomoto Zmagovalca pomanjkanja čipov? Toyota in Tesla. Volkswagen golf 8 Avtomoto Na vidiku nove težave: po čipih primanjkuje še baterij Cupra formentor tovarna Avtomoto V iskanju mikročipov: Mercedes prekinja, VW omejuje proizvodnjo #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin