Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 4. 2020,
12.16

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19

Petek, 3. 4. 2020, 12.16

4 leta

Nevarna nevednost politika o koronavirusu: mislili so, da se šali

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

15

V ZDA, državi z daleč največjih številom potrjenih okužb z novim koronavirusom, je v zadnjem dnevu mešanice posmeha in zgražanja deležen Brian Kemp, guverner ameriške zvezne države Georgie. Kemp je na sredini tiskovni konferenci izjavil, da so šele zdaj izvedeli, da koronavirus lahko prenašajo tudi osebe, ki sicer ne kažejo simptomov bolezni covid-19. Marsikdo je najprej mislil, da gre za neslano prvoaprilsko šalo, a je se je izkazalo, da je Kemp mislil resno. 

"Razlog za ta ukrep je, tako kot pri vseh drugih, ki jih sprejemamo glede na razpoložljive podatke in nasvete zdravnikov, da smo pravkar izvedeli, da se ta virus zdaj širi še pred razvojem simptomov bolezni. Posamezniki so lahko okužili druge, še preden so se sami začeli počutiti slabo. To smo izvedeli šele v zadnjih 24 urah."

V ameriški zvezni državi Georgii so imeli v četrtek 5.444 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. Hospitalizirana je približno petina bolnikov, zabeležili pa so 176 smrti. 

Nekateri Američani se v zadnjem dnevu sprašujejo, če del odgovornosti za to nosi guverner Georgie Brian Kemp, ki se je dolgo upiral predlaganim ukrepom, naj državljani ostanejo doma, nato pa odlok o takšnem ukrepu vendarle izdal v sredo.

Novice Koronavirus: zdravnica ni upoštevala lastnega nasveta #video

Razlog za njegov ukrep se, sodeč po odzivih na družbenih omrežjih, zdi neverjeten: Kemp je na sredini tiskovni konferenci namreč pojasnil, da se je za ukrep odločil zaradi pomembne nove informacije, ta pa je, da se lahko novi koronavirus prenaša asimptomatično, kar pomeni, da ga lahko širijo tudi ljudje, ki sicer ne kažejo znakov bolezni covid-19.

To je nekaj, kar v ZDA vedo že vsaj od konca januarja, ko je na možnost asimptomatičnega prenosa koronavirusa začel opozarjati zdravnik Anthony Fauci, glavni predstavnik medicine v kriznem štabu predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Brian Kemp je guverner ameriške zvezne države Georgie od januarja 2019. Guvernerske volitve, na katerih je zmagal, sicer veljajo za kontroverzne, saj naj bi bil precej volivcem njegove protikandidatke Stacey Abrams na sporen način onemogočen dostop do volilnih mest. | Foto: Reuters Brian Kemp je guverner ameriške zvezne države Georgie od januarja 2019. Guvernerske volitve, na katerih je zmagal, sicer veljajo za kontroverzne, saj naj bi bil precej volivcem njegove protikandidatke Stacey Abrams na sporen način onemogočen dostop do volilnih mest. Foto: Reuters

koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"

Na asimptomatične prenašalce virusa je sredi februarja nato opozoril tudi Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Pred tem, da je asimptomatični prenos virusa lahko eno večjih gonil širjenja bolezni, je nato sredi marca opozorila še imunologija Deborah Birx, svetovalka v kriznem štabu Bele hiše.

Senatorka slovenskega rodu: guverner Kemp bi lahko ZDA stal na tisoče življenj

Na nevednost guvernerja Kempa se je na Twitterju odzvalo na tisoče uporabnikov. Med njimi je tudi ameriška senatorka in nesojena kandidatka za predsednico ZDA s slovenskimi koreninami Amy Klobuchar, ki je na Twitterju zapisala, da bi lahko zaradi guvernerja Kempa umrlo na tisoče Američanov:

Prav mož Amy Klobuchar je sicer eden od skoraj 250 tisoč Američanov, pri katerih so do zdaj že potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

Preberite tudi:

Novice Duhovnik v težkih časih poskrbel za salve smeha #video
koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji že 21 smrtnih žrtev koronavirusa #video
Primož Roglič
Sportal "To bi bil zločin proti človeštvu"
Novice V Slovenijo prispela milijonska pošiljka troslojnih mask
Zaščitna maska
Novice Ameriški strokovnjaki: maske imajo predvsem pomemben psihološki učinek
kirurške maske
Novice Doma je imel milijon kosov zaščitne opreme proti koronavirusu #video
Ne spreglejte