Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2013,
17.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nosečnost kariera ženska Nemčija

Sobota, 30. 3. 2013, 17.16

7 let, 12 mesecev

Nemke obžalujejo, da so na porodniškem dopustu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skoraj 40 odstotkov Nemk meni, da so zaradi porodniškega dopusta izgubile dobro službo in kariero.

Nemško ministrstvo za družino je naročilo raziskavo o tem, kako matere in očetje, ki so se odločili za porodniški dopust, ocenjujejo to izkušnjo. Rezultati, ki so jih dobili, so bili za raziskovalce presenečenje. Čeprav vsi poudarjajo, kako pomembno je, da so starši v zgodnjem otroštvu z otroki, je skoraj 40 odstotkov žensk in 30 odstotkov moških odgovorilo, da obžalujejo, da so vzeli porodniški dopust. Pa ne zato, ker ne bi želeli biti z otroki, temveč zato, ker je odsotnost pomenila katastrofo za njihovo profesionalno življenje.

V raziskavi je sodelovalo štiri tisoč staršev obeh spolov. Vsaka četrta mati in vsak tretji oče sta se izrekla proti porodniškemu dopustu. Matere so opozorile, da jih je čas porodniškega dopusta še leta po tem oviral pri karieri.

Nemška ministrica za družinske zadeve Kristina Schröder je v intervjuju za Welt am Sonntag opozorila, da porodniški dopust vpliva tudi na razliko med plačami žensk in moških: "Mnogokrat ženske, ki se po porodniški vrnejo na delo, raje izkoristijo druge ugodnosti, recimo da lahko en dan delajo od doma, in si zato niti ne upajo zahtevati boljšega plačila." S tem pa, meni ministrica, podpihujejo psihologijo v večini moških vodij, da je tisti, ki manj stane, manj vreden: "Zaradi takšnega razmišljanja so ženske v slabšem položaju."

Napredovanje je omogočeno tudi, če ženska (ali moški) izbere možnost dela za polovični delovni čas, ko so otroci majhni. Čeprav je večina anketiranih odgovorila, da so jim delodajalci to omogočili in jih pri tem podpirali, so bili štirje od desetih staršev nezadovoljni s posledicami, ki jih je to imelo za njihovo kariero.

30-urni delovni teden Zanimivo pa je, da je večina vprašanih bila navdušena nad možnostjo, da uskladijo svoje delo in družino, skoraj 80 odstotkov tudi ni imelo težav z delodajalci pri urejanju bolj fleksibilnega delovnega časa.

Ministrica pa opozarja, da je sicer res, da so možnosti, ki jih zdaj ponuja zakon, boljše, kot so bile pred 15 leti, da pa se še vedno nekaj stvari lahko izboljša: "Bojim se, da se večina staršev, ki se odloči za zakonske možnosti polovičnega delovnega časa ali večje fleksibilnosti, spopada s tem, da je njihove kariere in napredovanja konec." Zato predlaga, da bi delodajalci razmislili tudi o tem, kako mladim staršem kljub temu zagotoviti boljše pogoje za nadaljevanje kariere. Mogoče še z bolj fleksibilnim delovnim časom, da bi jim namesto možnosti 20 ali 40 ur tedensko, ponudili tudi 30-urni delovni teden, tako da bi bili kljub temu zaposleni 75-odstotno. "Tako krajši delovni čas ne bi neposredno pomenil, da se jim izmuzne možnost za uspešno kariero," meni ministrica.

Ministrica se zavzema za še daljše porodniške dopuste. Trenutno lahko starši v Nemčiji vzamejo do tri leta porodniškega dopusta z zagotovilom, da jih čaka njihovo delovno mesto, štirinajst mesecev pa dobijo vladno denarno nadomestilo.

Ne spreglejte