Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
19.14

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
vojska Nemčija

Natisni članek

Sreda, 12. 6. 2024, 19.14

1 mesec, 1 teden

Nemčija pripravlja selektivni sistem služenja vojaškega roka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92
nemška vojska v Iraku | Vojaško obveznost je Nemčija ukinila pred 13 leti. Vojaško služenje je bilo mogoče zavrniti in namesto tega opraviti civilno. | Foto Reuters

Vojaško obveznost je Nemčija ukinila pred 13 leti. Vojaško služenje je bilo mogoče zavrniti in namesto tega opraviti civilno.

Foto: Reuters

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes predlagal selektivni sistem služenja vojaškega roka, po katerem bi bili mladi moški obvezani izpolniti vprašalnik, na podlagi katerega bi vojska preverila, kdo je zainteresiran in primeren za služenje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obvezno bi se bilo odzvati tudi vpoklicu na fizično testiranje, vendar bi vpoklicali le tiste, ki bi že sami izrazili zanimanje za služenje.

Pistorius je zamisel opisal kot selektivno služenje vojaškega roka. Sistem bi po njegovih besedah vojski omogočil, da na usposabljanje vpokliče le najsposobnejše, najprimernejše in najbolj motivirane posameznike.

V vojski šest ali 12 mesecev

"Ne želimo dolgočasnega, nesmiselnega služenja vojaškega roka," je dejal minister in pojasnil, da bi bili mladi moški obvezani izpolniti vprašalnik, medtem ko bi mlade ženske le pozvali, naj ga izpolnijo. Služenje naj bi trajalo šest ali 12 mesecev.

Po pričakovanjih bi na fizično testiranje letno vpoklicali okoli 40 tisoč ljudi, vprašalnik pa bi jih vsako leto izpolnilo približno 400 tisoč. Trenutno lahko Nemčija letno izuri od pet tisoč do sedem tisoč nabornikov, vendar naj bi kapacitete v prihodnje povečali.

Pistorius je poudaril, da nihče ne bo prisiljen služiti v vojski proti svoji volji ali prepričanju. "Seveda bodo imeli ljudje pravico zavrniti služenje vojaškega roka. To ostaja nespremenjeno," je zagotovil.

Predlog predstavlja prvi korak k morebitni uvedbi neke oblike obveznega služenja vojaškega roka v Nemčiji. Odzivi nanj so v nemški politiki mešani. Javna razprava o tej temi naj bi se začela še pred poletnimi parlamentarnimi počitnicami.

Vojaško obveznost je Nemčija ukinila pred 13 leti. Vojaško služenje je bilo mogoče zavrniti in namesto tega opraviti civilno.

Finski vojak
Novice Finski general razkril: V Ukrajini preizkušamo najsodobnejša orožja
Sistem zračne obrambe mangart 25
Novice Slovenska vojska predstavila novo slovensko orožje #video
Lois iz Siola, vojaški rok
Novice To generacija Z meni o obveznem služenju vojaškega roka #video
Vojska, vojaki
Novice Še ena v vrsti mnogih evropskih držav uvedla služenje vojaškega roka

 

 

Ne spreglejte