SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji vojak priznal krivdo za umor slovaškega novinarja Kuciaka

0,88

termometer

slovaški novinar Jan Kuciak
Nekdanji vojak je priznal, da je bil eden od dveh strelcev, ki sta ubila slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo. Foto: Reuters

Eden od štirih osumljencev, ki jih obtožnice bremenijo umora slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka leta 2018, je danes priznal krivdo. Glavni osumljenec, poslovnež Marian Kočner, je danes ob začetku glavne obravnave zanikal, da bi naročil umor.

Nekdanji vojak Miroslav Maček je danes priznal, da je bil eden od dveh strelcev, ki sta ubila Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo na njunem domu pred skoraj dvema letoma. "Potrkal sem na vrata, gospod Kuciak je odprl, ustrelil sem ga v prsi," je dejal Maček na sodišču v kraju Pezinok v bližini Bratislave. "Na žalost sem videl še eno osebo, zbežala je v kuhinjo in bila ustreljena tam," je dodal o Kušnirovi. Ob priznanju krivde se je tudi opravičil svojcem ubitih.

Slovaška Novice Osumljenca za umor slovaškega novinarja vpletena tudi v umor podjetnika?

Preostali trije osumljenci krivdo zanikali

Preostali trije obtoženci, gre za domnevnega naročnika umora, podjetnika Mariana Kočnerja, domnevno organizatorko Aleno Zsuzsovo in drugega domnevnega morilca Tomaša Szaba, so krivdo zanikali. Vsem štirim grozi najmanj 25 let zapora, lahko pa bi bili obsojeni tudi na dosmrtno kazen. Že prejšnji mesec pa so na 15 let zapora obsodili posrednika pri umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka, Zoltana Andruska, ta je že pred začetkom sojenja priznal krivdo.

Preiskovalnega novinarja Kuciaka in Kušnirovo so februarja 2018 umorili v njunem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Protesti so privedli tudi do odstopa slovaškega premierja Roberta Fica.

Jan Kuciak Novice Nekdanji vojak naj bi priznal umor novinarja Kuciaka

Umor naj bi naročil slovaški poslovnež

Kuciak je pred umorom preiskoval nepregledne posle Kočnerja. V okviru preiskave so še odkrili, da je Kočner domnevno oblikoval korupcijsko mrežo, v okviru katere je nadzoroval sodnike, tožilce in politike. Tako je lahko leta ostajal skrit pred roko pravice. Ob tem je vohunil za novinarji, ki so bili do njega kritični, med njimi je bil tudi Kuciak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin