Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2019,
13.04

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Hrvatske željeznice Slovenske železnice vlak

Ponedeljek, 22. 7. 2019, 13.04

4 leta, 9 mesecev

Največji hrvaški železniški posel Kitajcem, večino bo plačala EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
HŽ, Hrvatske željeznice, vlak | Fotografija je simbolična. | Foto Srdjan Cvjetović

Fotografija je simbolična.

Foto: Srdjan Cvjetović

Okrog 300 milijonov evrov vreden razpis rekonstrukcije obstoječe železniške proge in izgradnje drugega tira med Križevci in hrvaško-madžarsko mejo je dobila kitajska družba Sinohydro Corporation. Hrvati so za projekt dobili 85-odstotno sofinanciranje EU. Med desetimi ponudniki je bil tudi slovensko-italijanski konzorcij, v katerem sta SŽ-Železniško gradbeno podjetje in Rizzani de Eccher.

Pionirska proga
Trendi Nekdanja ljubljanska proga, ki so jo upravljali otroci – pionirji železničarji #video #foto

Železniška proga od Križevcev čez Koprivnico do hrvaške meje z Madžarsko je doslej največji infrastrukturni železniški projekt v novejši hrvaški zgodovini. Gre za 42,6 kilometra železniške proge, po kateri naj bi vlaki vozili s hitrostjo do 160 kilometrov na uro.

Vrednost investicije je ocenjena na 297 milijonov evrov, s 85 odstotki pa jo bo financirala EU iz sklada za povezovanje Evrope (CEF), so po petkovem odpiranju ponudb sporočili iz javnega podjetja Hrvatske željeznice - Infrastruktura.

Večino bodo pokrili z denarjem EU

Med desetimi ponudbami je najbolj ugodna ponudba kitajske družbe Sinohydro Corporation, ki bi dela izvedla za 2,41 milijarde kun (325 milijonov evrov), so objavili na svojih spletnih straneh.

Vrednost razpisa za železniško infrastrukturo je nekoliko višja, kot je vrednost izgradnje mostu na polotok Pelješac, ki ga prav tako z denarjem EU gradi konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC) iz Pekinga.

Tovorni vlak
Novice Po prenovljeni kočevski železnici pripeljal prvi tovorni vlak #video

Tudi konzorcij s SŽ med bolj ugodnimi

Na razpis za železniško progo so se prijavile tudi nekatere druge družbe s Kitajske, med cenejšimi pa je bila ponudba slovensko-italijanskega konzorcija družb SŽ-Železniško gradbeno podjetje in Rizzani de Eccher, ki je znašala 2,88 milijarde kun (389 milijonov evrov).

Najvišja ponudba je prispela iz Španije. Družba S.A. de Obras y Servicios, COPASA bi progo zgradila za nekaj več kot tri milijarde kun (412 milijonov evrov). Naročniki so še sporočili, da izbira sledi ekonomsko najbolj ugodni ponudbi, po kateri bodo podpisali tudi pogodbo z izvajalci.

Emonika
Novice Železnice bi v Emoniki imele še nove pisarne. Lahko to še zamakne projekt?

Krepitev železnice proti reškemu pristanišču

Železniška proga med Križevci in hrvaško-madžarsko mejo je del evropskega sredozemskega železniškega koridorja, ki na Hrvaškem povezuje Reko z Madžarsko. Na tej smeri potekajo dela na železniški progi nedaleč od Zagreba, Dugo Selo - Križevci, ki so vredna 196,9 milijona evrov. Do konca leta bodo objavili razpis tudi za odcep med Hrvaškim Leskovcem pri Zagrebu in Karlovcem, ki je vreden 315 milijonov evrov, navaja HŽ Infrastruktura.

Pričakujejo, da bodo po izgradnji celotne železniške proge na hrvaškem delu sredozemskega koridorja povečali tovorni promet v reškem pristanišču in okrepili njegovo konkurenčnost.

Ne spreglejte