SiolNET. Novice Svet
1,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najsilovitejši izbruh zadnjih 30 let. Tonga ostaja odrezana od sveta. #video

1,49

termometer

Otoška država Tonga je po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, ki je sprožil tudi cunami, še vedno odrezana od preostalega sveta. Še vedno ni znano, ali sta izbruh vulkana in cunami na otoku zahtevala smrtne žrtve ali poškodovane. Avstralija in Nova Zelandija sta sicer nad Tongo poslali izvidniška letala.

Dva dni po izbruhu vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai sosednje države in mednarodne agencije še vedno ne vedo, kakšna je resnična škoda. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v nedeljo ocenila, da je zelo velika.

Izvidniška letala ocenjujejo škodo in potrebe po pomoči 

Novozelandske in avstralske oblasti so nad Tongo poslale izvidniška letala, da bi ocenili nastalo škodo in ugotovili, kolikšne so potrebe po pomoči, poročajo tuje tiskovne agencije. Nova Zelandija pripravlja tudi vojaška transportna letala za dostavo pomoči.

Otežena komunikacija, ostali so brez stikov s svojci in denarja

Vulkanski izbruh je namreč poškodoval podvodne komunikacijske kable, katerih popravilo bi lahko trajalo tudi dva tedna. Najbližje plovilo za polaganje kablov je namreč v prestolnici Papue Nove Gvineje Port Moresby, ki je od Tonge oddaljena več kot štiri tisoč kilometrov, so sporočili iz podjetja za vzdrževanje omrežij Southern Cross Cable Network.

To pomaga podjetju Tonga Cable Limited, ki ima v lasti 872 kilometrov kablov, ki otok povezujejo s Fidžijem. Od tam pa so povezani s preostalim svetom.

Ardernova je povedala, da lahko z otoško državo komunicirajo zgolj prek satelitskih telefonov. Ardernova je povedala, da lahko z otoško državo komunicirajo zgolj prek satelitskih telefonov. Foto: Reuters

Tongovci v tujini so zaradi prekinjenih komunikacijskih povezav močno zaskrbljeni za svoje sorodnike v domovini. Prekinitev internetnih povezav pa bi lahko prebivalce otoka prizadela tudi zato, ker so močno odvisni od denarnih nakazil sorodnikov iz tujine.

Silovit izbruh vulkana, ki je lahko še dolgo aktiven  

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki leži približno dva tisoč kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil v soboto. Izbruh je bil tako močan, da ga je bilo mogoče slišati celo na Aljaski, ki je oddaljena kar deset tisoč kilometrov. Po podatkih ameriškega geološkega instituta je bil tako silovit kot potres magnitude 5,8, ki bi nastal na zemeljskem površju.

Vulkanolog Shane Cronin z univerze v Aucklandu je dejal, da tako silovitega izbruha na svetu ni bilo že 30 let. Nazadnje je tako močno izbruhnil ognjenik Pinatubo na Filipinih leta 1991. Podvodni vulkan pri Tongi bi sicer lahko ostal aktiven še dolgo.

Cunami je poleg Tonge prizadel še Novo Zelandijo, Japonsko, Aljasko in Južno Ameriko. V Peruju je zahteval tudi dve smrtni žrtvi.

Oblak pepela je medtem dosegel tudi vzhodno obalo Avstralije in se širi proti zahodu, proti zvezni državi Queensland, to bi lahko čez dan prekril skoraj v celoti.

Izbruh vulkana Novice Ob podvodnem izbruhu vulkana v Pacifiku opozorila pred cunamijem #video La Palma Novice V Španiji razglasili konec izbruha vulkana na La Palmi #foto Vulkan Etna Novice Etna znova izbruhnila, letališče zaprto #video La Palma vulkan Novice Vulkan na La Palmi povzročil za 700 milijonov evrov škode #video La Palma Novice Količina žveplovega dioksida nad Evropo ni škodljiva za naše zdravje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin