SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Španiji razglasili konec izbruha vulkana na La Palmi #foto

0,17

termometer

La Palma
Lava iz vulkana je ob padanju v ocean ob otoku La Palma ustvarila tudi dva nova polotoka, enega v velikosti približno 44 hektarov in drugega v velikosti približno pet hektarov. Foto: Reuters

Izbruh vulkana na španskem otoku La Palma, ki je uničil na stotine domov in veliko kmetijskih površin, je uradno končan, so več kot tri mesece po začetku izbruha v soboto po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile španske oblasti.

Oznanilo konca izbruha je sledilo desetdnevni nizki aktivnosti vulkana Cumbre Vieja na otoku La Palma – enem izmed Kanarskih otokov, ki ležijo ob severozahodni obali Afrike.

Izbruh, ki se je pričel 19. septembra in v zrak pognal reko staljenih kamnin in pepel s strupenimi plini, neposredno ni povzročil nobenih poškodb ali smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

La Palma vulkan 31102021 Novice Nov izbruh vulkana na La Palmi La Palma vulkan Novice La Palmi nov zemljevid, vulkan se ne umirja

Uničenih več kot tisoč domov in številni nasadi 

Vendar pa sta lava in pepel uničila 1.345 domov, večinoma na zahodni strani otoka La Palma, pa tudi šole, cerkve, zdravstvene centre in namakalno infrastrukturo na kmetijskih površinah.

Počasna reka lave je na svoji poti proti Atlantiku prekrila 1.250 hektarjev površine, večinoma je šlo za nasade banan, ki so poleg turizma glavni vir prihodka na otoku La Palma. Počasna reka lave je na svoji poti proti Atlantiku prekrila 1.250 hektarjev površine, večinoma je šlo za nasade banan, ki so poleg turizma glavni vir prihodka na otoku La Palma. Foto: Reuters

Izbruh, ki so ga spremljali pogosti potresi, je bil prvi po letu 1971 in najdaljši na otoku La Palma, kjer živi približno 83 tisoč ljudi.

Le nekaj minut, da rešijo sebe in najnujnejše

Okoli sedem tisoč prebivalcev je moralo zapustiti domove, mnogi pa so imeli na voljo le nekaj minut, da rešijo svoje stvari. Po podatkih lokalnih oblasti bi lahko škoda zaradi izbruha presegla 900 milijonov evrov.

Španski premier Pedro Sanchez, ki je otok med izbruhom večkrat obiskal, je obljubil, da bo vlada La Palmi pomagala pri obnovi po nesreči.

"Ko bo lava prenehala teči, si bodo vse pristojne institucije pospešeno prizadevale za popravilo, obnovo in ponovno vzpostavitev boljše prihodnosti na otoku La Palma," je Sanchez dejal med obiskom na otoku prejšnji mesec.

Španska vlada je doslej obljubila 225 milijonov evrov pomoči za obnovo, vključno z nakupom začasnih stanovanj in zagotavljanjem finančne pomoči ljudem, ki so izgubili delo. Španska vlada je doslej obljubila 225 milijonov evrov pomoči za obnovo, vključno z nakupom začasnih stanovanj in zagotavljanjem finančne pomoči ljudem, ki so izgubili delo. Foto: Reuters

Vendar pa se številni domačini pritožujejo, da državna pomoč prihaja prepočasi, nekateri pa naj bi že razmišljali o selitvi z otoka, še poroča AFP.

Strokovnjaki medtem opozarjajo, da bo čiščenje uničenih površin in odstranjevanje velikih količin pepela s stavb in cest trajalo več let. 

Iz vulkana se bodo prav tako še kar nekaj časa sproščali strupeni plini, ki bi lahko ogrozili prebivalce otoka. Tudi lava se bo še dolgo ohlajala, preden bo temperatura dosegla varno raven.
Iz vulkana se bodo prav tako še kar nekaj časa sproščali strupeni plini, ki bi lahko ogrozili prebivalce otoka. Tudi lava se bo še dolgo ohlajala, preden bo temperatura dosegla varno raven. Foto: Reuters

La Palma vulkan Novice Vulkan na La Palmi povzročil za 700 milijonov evrov škode #video La Palma vulkan Novice Na Kanarskih otokih prva žrtev, a ne zaradi vulkana La Palma Novice Količina žveplovega dioksida nad Evropo ni škodljiva za naše zdravje #video La Palma vulkan Novice Na otoku La Palma lava dosegla morje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin