Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
8.41

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

zaprtje trgovin epidemija Avstrija Koronavirus

Četrtek, 25. 3. 2021, 8.41

3 leta

V delu Avstrije, tudi na Dunaju, med veliko nočjo zaostrujejo ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Zaprtje javnega življenja na Dunaju | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za avstrijsko prestolnico Dunaj in dve sosednji regiji na vzhodu Avstrije bo med veliko nočjo veljala začasna omejitev javnega življenja, je v sredo sporočila avstrijska vlada, ki želi med naraščanjem okužb z novim koronavirusom zmanjšati pritisk bolnikov na oddelke za intenzivno nego.

13:17

Indija zadržuje izvoz cepiva?

13:14

Cepljenje Izraelcev

10:43

Venezuela zavrnila AstraZeneco

09:55

V Braziliji črn rekord

  • 18:28

    Ema sklicala skupino

    Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da bo v ponedeljek sklicala skupino strokovnjakov, ki bo nadalje preučila primere krvnih strdkov pri ljudeh, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s cepivom AstraZenece. Ugotovitve bodo vključene v posodobljeno poročilo Eme o tem cepivu, ki bo objavljeno v začetku aprila.

    Ad hoc skupina, v kateri bodo zdravstveni strokovnjaki in dva predstavnika javnosti, bo med drugim preučila vidike možnih osnovnih dejavnikov tveganja in bo "prispevala k oceni", ugotovitve pa bodo vključene v posodobljeno poročilo o cepivu AstraZeneca, ki ga bo Emin odbor za varnost objavil med 6. in 9. aprilom.

    V skupini bodo sodelovali zunanji strokovnjaki za hematologijo (trombozo in hemostazo), kardiovaskularno medicino, nalezljive bolezni, virologijo, nevrologijo, imunologijo in epidemiologijo ter odboru predstavili svoje poglede na vidike, kot so možni osnovni dejavniki tveganja in vsi dodatni podatki, potrebni za boljše razumevanje "opaženih dogodkov in potencialnega tveganja", je sporočila Ema.

  • 18:17

    Obvezen test za v Nemčijo

    Vsi potniki, ki bodo prileteli v Nemčijo od polnoči v nedeljo, bodo morali opraviti test na novi koronavirus že pred vkrcanjem na letalo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Z napovedjo ukrepa je ministrstvo želelo potnikom omogočiti dovolj časa za pripravo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Več medijev je pred tem poročalo o osnutku ministrstva, da bi ukrep stopil v veljavo že v petek.

  • 14:05

    V BiH prispelo prvo cepivo

    Bosna in Hercegovina je danes v okviru mednarodne pobude Covax prejela prvih 24.300 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19. To je tudi prva večja količina cepiv proti covidu-19, ki jo je prejela država od izbruha pandemije, ki množičnega cepljenja še ni začela. Iz BiH medtem poročajo o rekordnih skoraj 2000 novih okužbah.

    V okviru pobude Covax naj bi danes zvečer prispelo še 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece, torej skupno 49.800 odmerkov cepiv, poroča spletni portal klix.ba.

  • 13:42

    Danska še ne cepi z AZ

    Na Danskem so danes za še tri tedne podaljšali začasno ustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom podjetja AstraZeneca. Kot so pojasnili, zaenkrat namreč še niso uspeli izključiti povezave med tem cepivom in nastankom krvnih strdkov, čeprav je Evropska agencija za zdravje (Ema) že pred časom potrdila, da je cepivo varno.

    Po besedah vodje danske agencije za javno zdravje Sorena Brostroma morajo ustavitev cepljenja zdaj podaljšati do 18. aprila, saj so po pogovorih z domačimi strokovnjaki ugotovili, da pomisleki glede krvnih strdkov ostajajo. Kot je še pojasnil, jih najbolj skrbi kombinacija krvnih strdkov, krvavitev in nizkega krvnega tlaka, ki je bila resda redka, a v nekaterih primerih usodna.

    Švedska naj bi svojo odločitev glede cepiva AstraZenece sporočila danes, Norveška pa v petek. Na Finskem in Islandiji je cepljenje z njim ta teden znova steklo, a le za starejše.

  • 13:38

    Na Madžarskem tretji val

    Na Madžarskem so v tretjem valu epidemije znova potrdili črni rekord v številu mrtvih za posledicami okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je umrlo še 272 ljudi, skupno pa 19.224. V zadnjem 24 urah so potrdili še 9.637 novih okužb. V bolnišnicah je na zdravljenju 11.760 covidnih bolnikov, od tega jih je 1.467 na ventilatorju.

    Vodja kabineta premierja Gergely Gulyas je danes na novinarski konferenci poudaril, da bodo ukrepe začeli sproščati šele, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi. Doslej je najmanj en odmerek cepiva prejelo 1,7 milijona ljudi.

  • 13:21

    Poziv Merklove

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes pozvala vse ravni oblasti k izboljšanju v boju proti pandemiji covida-19 predvsem na področju hitrosti cepljenja. "Če bomo počivali na tem, kar imamo, ne bo dovolj," je poudarila v nagovoru poslancem. Kanclerka je pozvala vlado, dežele in občine, naj se izboljšajo. "Kjer lahko postanemo hitrejši in bolj prožni, moramo to postati," je pozvala.

  • 13:17

    Indija zadržuje izvoz cepiva?

    V Indiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 54.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od novembra. V državi se soočajo z novim valom okužb, zato naj bi vlada zaradi domačih potreb zadrževala izvoz cepiva AstraZenece, ki ga proizvaja indijski inštitut Serum. Iz pobude Covax so že napovedali zamude pri dobavi cepiva. Doslej so potrdili skoraj 12 milijonov okužb, umrlo je več kot 160.000 covidnih bolnikov.

    Doslej so za cepljenje uporabili več kot 53 milijonov odmerkov. Ta teden so odločili, da bodo cepili tudi starejše od 45. let, saj želijo do avgusta cepiti 300 milijonov prebivalcev.

  • 13:14

    Cepljenje Izraelcev

    Polovica izraelskih državljanov je že prejela dva odmerka cepiva proti koronavirusu, je na Twitterju sporočil izraelski minister za zdravje Juli Edelštajn. Po podatkih izraelskega ministrstva za zdravje je skoraj pet milijonov ljudi prejelo dva odmerka cepiva, več kot pet milijonov pa jih je prejelo prvi odmerek cepiva.

    Po podatkih statističnega urada v Izraelu živi približno 9,3 milijona ljudi. Več kot 800.000 jih je koronavirus prebolelo.

  • 10:43

    Venezuela zavrnila AstraZeneco

    Venezuela je je zavrnila ponudbo o dobavi cepiva proizvajalca AstraZeneca. Cepivo je državi ponudila mednarodna pobuda Covax, ki si prizadeva olajšati dostop do cepiv za revnejše države sveta.

    "Jasno je, da bo Venezuela prek mehanizma Covax izbrala, katero cepivo bo odobrila za venezuelsko prebivalstvo," je dejala podpredsednica države Delcy Rodriguez.

    Venezuela je cepivo proizvajalca AstraZeneca zavrnila, čeprav je preko pobude Covax naročila med 1,4 in 2,4 milijona odmerkov. Zavrnjeno cepivo sicer še ni bilo dostavljeno v Venezuelo zaradi njenih neporavnanih obveznosti do Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

    Po uradnih podatkih, ki so po oceni nevladnih organizacij in opozicije močno vprašljivi, se je je v Venezueli s koronavirusom doslej okužilo okoli 150.000 ljudi, približno 1500 jih je umrlo.

     

  • 09:55

    V Braziliji črn rekord

    Potem ko je v 24 urah umrlo več kot 2000 covidnih bolnikov, je ministrstvo v sredo sporočilo, da je covid-19 zahteval skupno 300.685 življenj. Brazilija, kjer so bolnišnice zaradi naraščanja hospitalizacij na robu zmogljivosti, je s tem po ZDA postala druga država na svetu, ki je presegla ta žalosten mejnik.

    Okužbe z novim koronavirusom medtem naraščajo predvsem zaradi širjenja lokalne različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva. Doslej so potrdili skupno 12,2 milijona okužb.

    Od izbruha epidemije beležijo najvišje dnevno število smrti zaradi covida-19. Od začetka leta se je več kot potrojilo. V zadnjem tednu je dnevno v povprečju umrlo 2273 bolnikov. V torek so prvič poročali o smrti več kot 3000 covidnih bolnikov.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je na novinarski konferenci pojasnil, da so se zaradi največjega širjenja britanske različice novega koronavirusa na vzhodu države odločili, da od 1. do 6. aprila uvedejo omejitve na Dunaju ter v zveznih deželah Spodnja Avstrija in Gradiščansko, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Od doma bodo lahko prebivalci odšli samo za delo, nakup hrane in rekreacijo. Muzeji in nenujne trgovine bodo zaprti. Nošenje ustreznih zaščitnih mask, ki je že obvezno po vsej državi na sredstvih javnega prevoza, v trgovinah in uradnih poslopjih, bodo razširili na zaprte prostore.

Koronavirus Avstrija
Novice Toliko okuženih nismo imeli že mesec in pol

Povečali bodo testiranje na delovnih mestih in zaostrili pogoje za vstop na vzhodu države. Delovni migranti bodo morali predložiti negativni test na okužbo dvakrat na teden, potem ko so ga doslej morali enkrat. Okrepili bodo tudi nadzor na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko, poroča STA.

Učenci se bodo šolali na daljavo

Anschober je še povedal, da odločitve glede velikonočnih maš še niso sprejeli. V tednu po veliki noči se bodo učenci šolali na daljavo, nato pa se bodo lahko vrnili v učilnice ob negativnem PCR testu. Od 7. aprila bo potreben negativen test tudi za nakupe v nenujnih trgovinah.

zaščitna maska
Novice Razmere niso najboljše, število okužb v šolah narašča

Vlada je sprva razmišljala o odpiranju teras restavracij v marcu, a so jih doslej odprli le v zahodni zvezni deželi Predarlsko, kjer je to bilo mogoče zaradi nizkega števila okužb. Anschober je v sredo priznal, da bo odločitev razočarala mnoge, da pa žal razmere ne dopuščajo odpiranja teras.

Avstrijska vlada se je za nove ukrepe odločila, potem ko se bolnišnice na Dunaju soočajo z velikim pritiskom novih covidnih bolnikov. Upala je, da bo množično testiranje, še posebej v šolah, prispevalo k nadzoru nad širjenjem okužb, vendar pa te naraščajo. V zadnjih dveh tednih jih dnevno beležijo več kot tri tisoč. V sredo so več kot polovico novih okužb potrdili na vzhodu države, kjer so za veliko noč sedaj uvedli omenjene ukrepe.

Testiranje na Poljskem
Novice Število okužb narašča tudi na Hrvaškem
Ne spreglejte