Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
11.32

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

volitve Tajska

Nedelja, 14. 5. 2023, 11.32

11 mesecev, 1 teden

Na Tajskem so se zaprla volišča, neuradno v vodstvu opozicija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Paetongtarn Shinawatra | Na podlagi javnomnenjskih raziskav se zmaga obeta desnosredinski opozicijski stranki Pheu Thai in njeni vodji ter najresnejši Prayutovi izzivalki Paetongtarn. | Foto Guliverimage

Na podlagi javnomnenjskih raziskav se zmaga obeta desnosredinski opozicijski stranki Pheu Thai in njeni vodji ter najresnejši Prayutovi izzivalki Paetongtarn.

Foto: Guliverimage

Okoli 52 milijonov volilcev na Tajskem je danes odločalo o tem, ali se bo premier Prayut Chan-o-cha, nekdanji general, ki je vodil vojaški udar leta 2014, po skoraj desetletju vladavine poslovil s položaja. Izidi vzporednih volitev kažejo, da sta v vodstvu opozicijski stranki, desnosredinska Pheu Thai Paetongtarn Shinawatra in levosredinska Move Forward Pite Limjaroenrata, ki sta prejeli več kot 60 odstotkov glasov, poroča časnik Bangkok Post, ki se sklicuje na podatke medijske organizacije Nation Group.

"Glede na številke, ki jih vidimo, lahko Pheu Thai in Move Forward ter druge opozicijske stranke oblikujejo koalicijsko vlado," je napovedal 42-letni Pita. Na podlagi prvih delnih izidov volitev po preštetih glasovih na 25 odstotkih volišč pa je po podatkih tajske volilne komisije Move Forward prejela skoraj dva milijona glasov, Pheu Thai pa 1,8 milijona. Na končne rezultate volitev bo sicer potrebno počakati še nekaj tednov.

Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem oziroma ob 3. uri po srednjeevropskem času, volivci pa so lahko svoj glas oddali do 17. ure po lokalnem oziroma 12. ure po srednjeevropskem času. Opazovalci so pričakovali visoko volilno udeležbo, Tajski mediji pa med današnjim glasovanjem sicer niso poročali o večjih težavah pri izvedbi volitev. 

Kemal Kilicdaroglu
Novice Turčija na prelomnici med prihodnostjo in preteklostjo

Ankete kazale zmago desnosredinske opozicijske stranke

Javnomnenjske raziskave so zmago napovedovale desnosredinski opozicijski stranki Pheu Thai in njeni vodji ter najresnejši Prayutovi izzivalki Paetongtarn. "Danes bo dober dan. Imam zelo pozitivno energijo," je povedala hči izgnanega milijarderja in nekdanjega premierja Thaksina Shinawatre ob oddaji svojega glasu v Bangkoku.

Nedavno je na podpori, zlasti med mladimi, pridobila tudi levosredinska stranka Move Forward pod vodstvom Pite Limjaroenrata. Ta je ob prihodu na volišče v prestolnici dejal, da pričakuje "zgodovinsko udeležbo". "Mlajše generacije danes skrbijo za svoje pravice in bodo prišle na volitve," je ocenil.

Kljub temu bi se Prayut, čigar rojalistična in tradicionalistična vlada je Tajski prinesla gospodarsko stagnacijo, slabo okrevanje po pandemiji covid-19 in vse večje zatiranje osnovnih svoboščin, utegnil obdržati na oblasti po zaslugi tajske ustave, ki jo je vojska, ki premierja in njegovo stranko Združeni tajski narod podpira, spremenila leta 2017. Ta med drugim določa, da o premierju po volitvah ne odloča le 500 novoizvoljenih poslancev spodnjega doma parlamenta, temveč tudi 250 neizvoljenih senatorjev, ki jih je že leta 2018 imenovala vojska. Prayut je sicer pred dnevi napovedal, da se bo v primeru poraza umaknil iz politike.

Stranka mora osvojiti vsaj 25 sedežev v spodnjem domu

Da pa lahko stranka predlaga kandidata za premierski položaj, mora osvojiti vsaj 25 sedežev v spodnjem domu. Za izvolitev kandidat potrebuje skupno 376 glasov v obeh domovih parlamenta, kar pomeni, da bo oblikovanje koalicij za opozicijo bržkone neizbežno.

Po mnenju opazovalcev bi se Tajska lahko soočila s protesti, če izvolitev premierja ne bo odražala volje ljudi. V državi se je od tridesetih let prejšnjega stoletja zvrstilo več kot deset državnih udarov, zaradi česar se mnogi bojijo, da bi vojska ob morebitni zmagi opozicije lahko znova posredovala. Načelnik tajske vojske Narongpan Jittkaewtae je sicer nedavno zagotovil, da pod njegovim vodstvom novega udara ne bo, in dejal, da naj ljudje izraz udar odstranijo iz svojega besednjaka.

Josep Borell
Novice Borrell: Evropa mora biti bolj enotna glede Kitajske
Krimski most
Novice Napadi na Lugansk. So Ukrajinci prvič uporabili britanske superrakete?
predsednik Volkswagen torta
Avtomoto Sredi konference proti predsedniku Volkswagna vrgli torto #video
Ne spreglejte