SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na severu Afganistana v šolah zastrupili skoraj 80 deklic

0,41

termometer

Afganistan, ženske | O vrsti primerov zastrupitve učenk so v preteklih mesecih poročali tudi v Iranu, kjer je bilo po uradnih podatkih prizadetih že več kot 5.000 učenk v okoli 230 šolah. | Foto: Reuters
O vrsti primerov zastrupitve učenk so v preteklih mesecih poročali tudi v Iranu, kjer je bilo po uradnih podatkih prizadetih že več kot 5.000 učenk v okoli 230 šolah. Foto: Reuters

V dveh ločenih incidentih v soboto in nedeljo je bilo v osnovnih šolah na severu Afganistana zastrupljenih in hospitaliziranih skoraj 80 deklic, je sporočil vodja regionalnega oddelka za izobraževanje Mohamad Rahmani. Vse učenke naj bi bile dobro, oblasti pa so že sprožile preiskavo zastrupitev, poročajo tuje agencije.

Dve osnovni šoli v provinci Sar-e-Pul sta bili v preteklih dneh tarča zastrupitev. V prvi šoli je bilo zastrupljenih 60 učenk, v drugi pa še 17, poroča STA.

"Osnovni šoli sta blizu druga druge. Učenke smo kmalu po zastrupitvah premestili v bolnišnico, vse pa so zdaj že zdrave," je dejal Rahmani, pri čemer ni pojasnil, kako so bile zastrupljene in kakšne poškodbe so utrpele.

Protestnica v podporo Irankam Novice Val skrivnostnih zastrupitev dijakinj in študentk

Napad zaradi osebne zamere 

Dodal je, da so oblasti že sprožile preiskavo napadov. Po prvih podatkih naj bi zastrupljanje organiziral človek, ki je zaradi osebne zamere plačal tretji osebi, da izvede napada.

Zastrupitve na osnovnih šolah so bile prvi primer tovrstnega napada v državi po talibanskem prevzemu oblasti avgusta leta 2021 ter začetku zatiranja pravic in svoboščin afganistanskih žensk in deklet. 

Nemška policija Novice Nemška policija preiskuje sum zastrupitve ruskih disidentov Iran - shod v podporo oblasti Novice V Iranu množične zastrupitve deklic Mihail Sakašvili Novice Sakašvili se je v zaporu zastrupil, grozi mu smrt gobe Novice 72-letnica na tržnici prodajala strupene gobe
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin