Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
7.20

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

7

Natisni članek

šola zastrupitev Iran

Sreda, 1. 3. 2023, 7.20

1 leto, 1 mesec

V Iranu množične zastrupitve deklic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

7

Iran - shod v podporo oblasti | Nove skrivnostne zastrupitve iranskih učenk se dogajajo pet mesecev po začetku protivladnih protestov, ki so se razmahnili septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. | Foto Guliverimage

Nove skrivnostne zastrupitve iranskih učenk se dogajajo pet mesecev po začetku protivladnih protestov, ki so se razmahnili septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini.

Foto: Guliverimage

V Iranu je več deset učenk potrebovalo zdravstveno oskrbo zaradi nepojasnjene zastrupitve, poročanje iranske tiskovne agencije Tasnim povzema francoska AFP. V zadnjih treh mesecih so v državi, predvsem v mestu Kom, poročali o več sto učenkah s težavami z dihanjem, ki naj bi bile posledica zastrupitve.

"Zastrupljenih je bilo več učenk na dekliški šoli Khayyam v mestu Pardis v provinci Teheran," je poročala tiskovna agencija Tasnim in dodala, da so v bolnišnico odpeljali 35 učenk.

V zadnjih treh mesecih je v Iranu, predvsem v mestu Kom južno od Teherana, več sto učenk imelo težave z dihanjem, ki naj bi bile posledice zastrupitve. Nazadnje so v nedeljo v bolnišnico odpeljali učenke z dekliške šole v kraju Borujerd na zahodu države. Danes se je v zvezi z domnevnimi zastrupitvami sestal tudi iranski parlament, navaja AFP.

Po besedah neimenovanega uradnika iranske vlade naj bi bil cilj napadov prisiliti dekliške šole v zaprtje.

Pablo Neruda
Trendi Slavnega pesnika so zastrupili, trdi njegov nečak

Domnevne zastrupitve preiskujejo

Načelnik iranske policije Ahmad-Reza Radan je za Tasnim potrdil, da domnevne zastrupitve preiskujejo. "Naša prednostna naloga je najti izvor tega primera, do takrat pa ne bomo presojali, ali je šlo za namerno dejanje ali ne," je dejal. Dodal je, da za zdaj niso aretirali še nikogar.

Nove skrivnostne zastrupitve iranskih učenk se dogajajo pet mesecev po začetku protivladnih protestov, ki so se razmahnili septembra lani, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Umrla je teden dni po tem, ko jo je v Teheranu moralna policija aretirala zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute.

Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo med protesti ubitih več kot 500 ljudi. Oblasti naj bi aretirale skoraj 20 tisoč ljudi, več kot sto pa jih je bilo obsojenih na smrt.

gobe
Novice 72-letnica na tržnici prodajala strupene gobe
prebava driska bolečine
Novice Zastrupilo se je 50 učencev osnovne šole
Ne spreglejte