SiolNET. Novice Svet
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na maturantskem govoru kritizirala zakon proti splavu: "To je vojna proti mojemu telesu"

0,58

termometer

matura
Zakon dovoljuje splav v primeru ogroženosti zdravja ali življenja nosečnice, vendar pa ne dovoljuje izjem v primeru posilstva ali incesta. Zakon bo začel veljati šele septembra, vendar pa ga bodo pred tem blokirala sodišča. Foto: Reuters

Teksaška srednješolka Paxton Smith je v svojem govoru na zaključni maturantski slovesnosti ostro kritizirala nov zakon države Teksas, ki omejuje pravico do splava, in ga označila za vojno napoved pravicam žensk. Najstnica je šoli v pregled predložila povsem drug govor o televiziji in medijih, nato pa ga na slovesnosti zamenjala.

Govor v ZDA močno odmeva na družbenih medijih, zadeva pa zakon, ki ga je pred kratkim podpisal guverner Greg Abbott. Ta zakon prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, vendar so nasprotniki pravice do splava pri tem ubrali inovativni pristop.

Zakon namreč ne predvideva denarnih ali zapornih kazni za nosečnice ali tiste, ki pomagajo pri splavu. Uvaja pa možnost tožbe proti vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri splavu. Torej tudi proti sorodnikom ali prijateljem, ki so nosečnico odpeljali na splav.

Tožbo lahko vloži kdorkoli in zagovorniki pravice do splava tako kot Smithova trdijo, da gre za dehumanizacijo in uvajanje družbe po vzoru televizijske serije Deklina zgodba. "Na tem odru ne morem zagovarjati zadovoljstva in miru, ko poteka vojna proti mojemu telesu," je dejala srednješolka Paxton Smith.

"Strah me je, če mi odpove kontracepcija, če bom posiljena, potem moja upanja, težnje, prizadevanja in sanje več niso pomembni. Gre za vojno proti vašim materam, vojno proti pravicam vaših sester in vojno proti pravicam vaših hčera. Ob tem ne moremo biti tiho," je dejala.

poljska Novice Poljska: zaradi splava na ulicah več tisoč ljudi

"Vzeli so nam nadzor nad lastno prihodnostjo"

"V luči nedavnih dogodkov ne morem govoriti o ničemer drugem kot o tem, kar neposredno zadeva mene in milijone drugih žensk. Imam sanje, upanja in ambicije. Vsako dekle jih ima. Vse življenje delamo za našo prihodnost, zdaj pa so nam vzeli nadzor nad lastno prihodnostjo brez našega mnenja ali soglasja," je dejala.

Na njene besede so se poleg milijonov uporabnikov družbenih medijev odzvali tudi liberalni politiki in drugi. "Za kaj takega je bil potreben pogum. Hvala, ker nisi ostala tiho, Paxton," je tvitnila nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

Njen govor bo imel sedaj neposredne posledice na vse prihodnje tovrstne govore ob podelitvi diplom, vsaj v okrožju Richardson, kamor spada njena srednja šola Lake Highlands. Šolsko okrožje je napovedalo, da bo preverilo pravila.

Za zdaj pa je sporočilo, da so govori šolarjev zaseben in prostovoljen izraz mnenja posameznika, in ne pomeni, da ga šolsko okrožje podpira.

družina Novice Je to največji cenzorski škandal v zgodovini Slovenije? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin