SiolNET. Novice Svet
4,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Lošinju poginil 12-metrski kit

4,60

termometer

 | Foto: plavi-svijet.org
Foto: plavi-svijet.org

Ob obali hrvaškega otoka Lošinj so minuli teden našli mrtvega kita. Samica velikega kita je merila 11,7 metra, verjetno pa je poginila zaradi izčrpanosti.

Samico velikega kita (Balaenoptera physalus) je z morskega dna potegnil lošinjski ribič. Nenavaden ulov je nato pripeljal do otoka Male Orjule, kjer so ga pregledali člani Inštituta Plavi svijet.

Kot so na svoji spletni strani sporočili iz inštituta, je mlada samica velikega kita merila 11,7 metra. Ob podrobnem pregledu zaščitene vrste na kadavru niso našli vidnih poškodb, ki bi lahko pojasnile prerano smrt živali. Je pa bila žival precej lažja, kot bi morala biti, kar bi lahko namigovalo na smrt zaradi izčrpanosti. Na kadavru so našli tudi precejšnje število parazitskih rakov, ki poslabšujejo imunsko odpornost teh živali.

Skelet bodo ohranili

Glede na dejstvo, da so podobnega kita šestega januarja letos opazili v uvali Rovanjska pri Starigradu, na inštitutu menijo, da gre za isto žival. Čeprav je merila skoraj 12 metrov, gre za mlado samico velikega kita. Že ob rojstvu namreč primerki te vrste merijo od pet do šest metrov. Po šestih mesecih, ko se ločijo od matere, pa zrastejo do dolžine od 10 do 12 metrov.

Veliki kit | Foto: plavi-svijet.org Foto: plavi-svijet.org Člani inštituta želijo okostje kita ohraniti. Zato so ga ovitega z močno mrežo in vrvmi potopili 20 metrov globoko, kjer bo narava sama poskrbela za razgradnjo posmrtnih ostankov veličastne živali. Sproti jo bodo spremljali in dokumentirali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 59
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin