SiolNET. Novice Svet
2,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na križarki na Japonskem nove okužbe s koronavirusom #video

2,11

termometer

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa covid-19 je na Kitajskem danes preseglo 1.100, število novih potrjenih primerov okužbe pa se je že drugi zaporedni dan zmanjšalo. Zunaj Kitajske so največjo skupino okužb zaznali na križarki Diamond Princess na Japonskem, kjer so do danes virus potrdili že pri 174 ljudeh. Na krovu je tudi šest Slovencev, ki so vsi še vedno zdravi.

Na Kitajskem je za virusom, ki povzroča pljučnico, v zadnjem dnevu umrlo še 97 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 1.113. Danes so glede na uradne podatke potrdili tudi približno 2.000 primerov novih okužb, kar pomeni, da se je z novim virusom do zdaj okužilo že več kot 44.600 ljudi.

Gabriel Leung Novice Strokovnjak: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

Večino novih primerov so potrdili v najhuje prizadeti provinci Hubej, kjer pa je kljub temu število na novo potrjenih okužb že drugi dan zapored padlo. Število novih bolnikov zunaj province medtem pada že ves teden, poroča STA.

Kje v Sloveniji bi lahko zdravili večje število okuženih s koronavirusom? Novinarka: Neža Mlakar/Video: Planet.


koronavirus Digisvet Koronavirus je zmagal: eden od velikih dogodkov leta je odpovedan

Na križarki 39 novih primerov okužbe

Zunaj Kitajske največjo skupino okužb predstavljajo potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Danes so oblasti potrdile 39 novih primerov, s čimer se je število vseh okuženih povzpelo na 174. Kot je pojasnilo japonsko zdravstveno ministrstvo, je med obolelimi stanje štirih resno.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3.700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov. Kot so danes potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu, so vsi še vedno zdravi.

Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. Z virusom se je okužil tudi eden od uradnikov, ki so skrbeli za uveljavljanje karantene na ladji. Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3.700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov.

MWC Digisvet Skrbi zaradi koronavirusa: na dogodek v Evropo prihaja veliko Kitajcev

WHO: Za  oceno, ali je epidemija dosegla vrhunec, je še prezgodaj

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes v Ženevi opozorila, da je še prezgodaj za oceno, ali so okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske že dosegle vrhunec kot tudi za napovedi, kdaj se bo epidemija končala. "Menim, da je še prezgodaj za napovedi, ali gre za začetek, sredino ali konec te epidemije," je dejal vodja programov za nujne zdravstvene ukrepe pri WHO Michael Ryan.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je dodal, da se je število novih prijavljenih primerov okužb na Kitajskem v zadnjem tednu stabiliziralo, vendar si je to potrebno razlagati zelo previdno. "Ta izbruh bi lahko šel v katerokoli smer," je opozoril.

Boeing opozoril na negativen vpliv koronavirusa

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je opozoril na negativen vpliv širjenja koronavirusa, ki bo nedvomno prizadel letalsko industrijo. Večje letalske družbe so namreč odpovedale polete na Kitajsko, veliko držav je tudi prepovedalo prihode ljudi iz Kitajske. Zaradi širjenja virusa je manj turističnih potovanj, poslovnih poti in tudi prevoza tovora. "To bo vplivalo na gospodarsko rast in tudi prihodke," je poudaril podpredsednik družbe Ihssane Mounir, ki je v Boeingu zadolžen za prodajo in marketing.

Boeing sicer del materiala za proizvodnjo letal dobiva tudi s Kitajske, vendar je Mounir dejal, da zaenkrat zaradi tega še nimajo težav. O težavah že poročajo tudi avtomobilski proizvajalci v Aziji. Južnokorejska enota ameriške družbe General Motors je danes sporočila, da bodo zaradi pomanjkanja sestavnih delov prihodnji teden začasno prekinili del proizvodnje. Težave imata tudi japonski Nissan in južnokorejski Hyundai Motor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin