Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
11.34

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,95

Natisni članek

Natisni članek

starejši demografija Japonska

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 11.34

1 dan, 1 ura

Na Japonskem rekordno število starejših od 65 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,95
Japonec | Na Japonskem so hkrati zabeležili 9,14 milijona zaposlenih starejših ljudi, kar je do zdaj največ v državi. Predstavljajo 13,5 odstotka celotne delovne sile oziroma vsakega sedmega zaposlenega. | Foto Guliverimage

Na Japonskem so hkrati zabeležili 9,14 milijona zaposlenih starejših ljudi, kar je do zdaj največ v državi. Predstavljajo 13,5 odstotka celotne delovne sile oziroma vsakega sedmega zaposlenega.

Foto: Guliverimage

Število Japoncev in Japonk, ki so starejši od 65 let, je letos po vladnih podatkih preseglo 36 milijonov in s tem doseglo rekord. V državi z eno od najhitreje starajočih se družb na svetu starejši predstavljajo 29,3 odstotka celotnega prebivalstva, kar je prav tako najvišji delež do zdaj.

Delež starejših prebivalcev Japonske je med 200 državami in regijami z več kot sto tisoč prebivalci na prvem mestu, kažejo v nedeljo objavljeni podatki japonske vlade.

Države z velikim deležem starejših

Med prvimi desetimi državami so z več kot 20-odstotnim deležem starejših med drugim našteli še Italijo, Nemčijo, Hrvaško, Portugalsko, Grčijo in Finsko. V Južni Koreji so zabeležili 19,3 odstotka in na Kitajskem 14,7 odstotka starejših, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska skica transport
Novice Japonsko gospodarstvo se je okrepilo bolj od pričakovanj

Na Japonskem se spoprijemajo z vse ostrejšo demografsko krizo. Zaradi naraščajočega števila starejših se povečujejo stroški zdravstvenega in socialnega varstva, medtem ko se krči število delovnega prebivalstva. Tudi celotno prebivalstvo države se je glede na predhodne podatke zmanjšalo za 595 tisoč na 124 milijonov.

Vsak sedmi zaposleni je starejši od 65 let

Na Japonskem so hkrati zabeležili 9,14 milijona zaposlenih starejših ljudi, kar je do zdaj največ v državi. Predstavljajo 13,5 odstotka celotne delovne sile oziroma vsakega sedmega zaposlenega.

Japonska skica transport
Avtomoto Zgled za cel svet? Japonci z idejo, kako rešiti tovorni promet.
Japonska, gora fuji
Trendi V mestu na Japonskem bodo zaradi turistov zastrli pogled na goro Fuji
Tanja Fajon
Novice Fajonova na Japonskem za okrepitev gospodarskega sodelovanja
Tokio
Novice Najmočnejša gospodarstva na svetu: preobrat tik pod vrhom
Ne spreglejte