Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2012,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Japonska Fukušima

Nedelja, 11. 3. 2012, 9.58

8 let

Na Japonskem obeležili prvo obletnico potresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Japonskem so s številnimi žalnimi slovesnostmi obeležili prvo obletnico uničujočega potresa in cunamija, ki sta zahtevala več kot 19.000 žrtev in botrovala jedrski nesreči v nuklearki Fukušima.

Ob 14.46 po lokalnem času, natanko leto zatem, ko je državo stresel potres z magnitudo 9,0, je bila po vsej državi minuta molka.

"Pohod obnove" Osrednje komemoracije so potekale v prefekturah Ivate, Mijagi in Fukušima na severovzhodu Japonske, ki sta jih potres in cunami najhuje prizadela. V mestu Išinomaki v prefekturi Mijagi so tako priredili "pohod obnove" po glavnih ulicah mesta, prostovoljci pa so svojcem žrtev potresa delili cvetje.

Japonski premier obljubil, da se bo država "znova rodila še boljša kot prej" Spominske slovesnosti v narodnem gledališču v Tokiu pa sta se udeležila tudi premier Jošihiko Noda in cesar Akihito, ki okreva po operaciji srca. Noda je v svojem govoru poudaril, da je japonsko ljudstvo v preteklosti že večkrat prebolelo podobne katastrofe in težave ter obljubil obnovo države, ki se bo tako "znova rodila še boljša kot prej". "Ljudem z območij, ki jih je nesreča najhuje prizadela, bomo stali ob strani in jim podali roko, da bomo skupaj uspeli v zgodovinski nalogi obnoviti državo," je poudaril japonski premier. Cesar Akihito pa je v kratkem nagovoru ljudstvu priznal, da imajo oblasti težave z radioaktivnim onesnaženjem zemlje okoli nuklearke v Fukušimi.

V obalnem mestu Onagava so se ob morju zbrali številni ljudje, ki so obrnjeni proti morju obletnico katastrofe obeležili s tiho molitvijo.

Ob obletnici so se zbrali tudi protestniki Pred sedežem upravitelja nuklearke v Fukušimi, družbe Tokyo Electric Power (Tepco), pa so se ob obletnici zbrali protestniki. Protijedrski protesti so potekali tudi v Korijami kakih 60 kilometrov od Fukušime. Tam se je zbralo okoli 16.000 ljudi, ki so pozvali k zaprtju japonskih jedrskih elektrarn in od Tepca zahtevali odškodnino za žrtve nesreče v nuklearki.

O protestih poročajo tudi s Tajvana in Melbourna O protijedrskih protestih poročajo tudi iz tajvanske prestolnice Taipei, kjer se je zbralo okoli 2000 ljudi. Protestniki so se z minuto molka spomnili žrtev na Japonskem ter pozvali tajvanske oblasti, naj opustijo načrte za zagon nove, četrte jedrske elektrarne na Tajvanu. Več sto nasprotnikov jedrske energije se je zbralo tudi pred sedežema rudarskih koncernov BHP Billiton in Rio Tinto v avstralskem Melbournu. Protestniki so zahtevali, naj Avstralija ustavi pridobivanje urana, ki se med drugim uporablja v jedrskih elektrarnah.

Ne spreglejte