Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
19.13

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

policija osumljenec pranje denarja

Sreda, 4. 12. 2019, 19.13

4 leta, 4 mesece

Na Hrvaškem osem osumljenih pranja denarja, tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
evri | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sprožil preiskavo proti šestim hrvaškim državljanom ter državljanoma Madžarske in Srbije zaradi suma pranja denarja na območju Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Srbije. Sporni denar je bil tudi na računih podjetij iz Kitajske, Slovaške in Slovenije.

Hruška. Tovornjak. Beston.
Novice Tovornjak po Ljubljani vozil z nedelujočimi zavorami #video

Hrvaško tožilstvo sumi, da je prvoosumljeni 54-letni hrvaški državljan med oktobrom lani in decembrom letos na območju petih držav, vključno s Slovenijo, povezal preostale osumljence in še nekatere osebe z namenom prevzema denarja, ki je bil pridobljen s kaznivimi dejanji tretjih oseb, je danes sporočil Uskok.

Sporni denar so prevzeli in prenesli na račune določenih podjetij, da bi denar potem dvignili v gotovini. Na ta način so nameravali preprečiti zaplembo denarja in zakriti sledi. Nekaj denarja pa so zadržali zase, navaja Uskok na svoji spletni strani.

Kot dodaja, je prvoosumljenec osebno ali ob posredovanju še četverice osumljenih prevzel upravljanje več podjetij, ki so bila v lasti osumljencev. V podjetja so potem postavili državljane BiH, Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Srbije, ki so formalno opravljali direktorske naloge.

Novice Voditelji Nata so se posmehovali Trumpu #video

Na račune spornih podjetij so iz drugih držav nakazali najmanj 3,2 milijona evrov in 680 tisoč britanskih funtov, ki izvirajo iz kaznivih dejanj goljufije. Prevaro so storile za zdaj neznane osebe, ki so se lažno predstavljale kot osebe s finančnimi pooblastili. Milijonske zneske so nakazali na račune podjetij iz Pulja, pa tudi Kitajske, Slovaške in Slovenije. Zase so obdržali več kot 100 tisoč evrov.

Uskok sumi, da sta dva člana skupine na podoben način v štirih primerih oprala še najmanj 580 tisoč ameriških dolarjev. Ob tem so najmanj 580 tisoč kun (78.300 evrov) zadržali zase.

Ne spreglejte