Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2021,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

3

Natisni članek

Evropa COVID-19 Hrvaška Koronavirus

Četrtek, 18. 2. 2021, 10.59

3 leta, 2 meseca

Na Hrvaškem odkrili brazilsko različico novega koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

3

Koronavirus na Hrvaškem | Na Hrvaškem so odkrili tudi vzorec brazilske različice novega koronavirusa. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so odkrili tudi vzorec brazilske različice novega koronavirusa.

Foto: Reuters

Hrvaški znanstveniki so med analizo 50 vzorcev novega koronavirusa s Hrvaške našli tudi vzorec brazilske različice virusa, so danes sporočili iz zagrebškega inštituta Ruđer Bošković (IRB). Analizirali so vzorce, ki so jih odvzeli med decembrom lani in februarjem letos v Zagrebu, Čakovcu in Osijeku in pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

19:56

Britanski sev v Španiji

17:17

EU in hitri testi

17:12

Dogovor na Češkem

17:11

Avstrijski minister kritičen

15:56

Princ poziva k cepljenju

13:07

JAR: Več smrti zaradi covid-19

11:18

Prezrli ranljivo skupino ljudi

  • 19:56

    Britanski sev v Španiji

    V Španiji pri vsaki peti okužbi potrdijo britansko različico novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivega, je danes opozorila španska ministrica za zdravje Carolina Darias. Se pa britanska različico pojavlja regionalno, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    Britanska različica predstavlja 41 odstotkov vseh okužb z novimi okužbami v Andaluziji, ki je v bližini Gibraltarja. Pričakujejo da bo najkasneje v desetih dneh britanska različica tukaj prevladovala.

    Španija je ena od huje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili več kot 3,1 milijona okužb, umrlo pa je več kot 66.300 ljudi. V zadnjem času sicer beležijo upad novih okužb, incidenca zadnjih sedmih dni je 118 okužb na 100.000 prebivalcev. (STA)

  • 18:27

    Švedska podaljšala ukrepe

    Švedska vlada je danes do 7. marca podaljšala priporočilo o zaprtju muzejev, javnih bazenov in športnih dvoran v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa, medtem ko skušajo preprečiti izbruh tretjega vala epidemije, poroča agencija Reuters.

    Premier Stefan Lofven je danes na novinarski konferenci povedal, da se je v več bolnišnicah po državi ustavilo zmanjševanje števila bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno nego. Zdravstvene oblasti ocenjujejo, da je tveganje tretjega vala epidemije veliko, kar moramo sprejeti z vso resnostjo, je povedal.

  • 18:24

    Vpliv na življensko dobo

    Pričakovana življenjska doba v ZDA se je zaradi pandemije covida-19 v prvi polovici lanskega leta zmanjšala za leto dni na 77,8 leta, je danes objavil ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Poročilo je uvodno za prvo polletje in ne zajema podatkov za Američane azijskega izvora in domorodne Indijance.

    ZDA so se lani odrezale najslabše od vseh držav, kar zadeva pandemijo. ZDA imajo štiri odstotke svetovnega prebivalstva in 20 odstotkov vseh mrtvih zaradi pandemije. V ZDA je lani prvič doslej umrlo več kot tri milijone ljudi, kar je največ v enem letu doslej. Tako slabe statistike ZDA niso zabeležile vse od časa druge svetovne vojne.

  • 17:17

    EU in hitri testi

    Evropska unija nadaljuje prizadevanja za enotno obravnavanje hitrih antigentskih testov za covid-19. Odbor EU za zdravstveno varnost je tako danes potrdil skupni seznam takšnih hitrih testov.

    Kot so sporočili iz Bruslja, je odbor EU za zdravstveno varnost potrdil skupni seznam takšnih hitrih testov, izbiro testov, za katere bodo države članice vzajemno priznale njihove rezultate, in skupen standardiziran sklop podatkov, ki se vključijo v potrdila o rezultatih takšnih hitrih testov. Te tri postavke bodo stalno pregledovali in posodabljali.

    "Hitri antigenski testi so ključni za upočasnitev širjenja covida-19 in bi morali biti del našega splošnega odziva na pandemijo. Bistveno je, da se vzajemno priznajo in da potrdila o rezultatih veljajo po vsej EU. To je še zlasti pomembno za potovanja. Naši državljani potrebujejo jasnost in predvidljivost," je ob tem poudarila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

    Skupno raziskovalno središče (JRC) trenutno posodablja svojo zbirko podatkov o in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkih, da bi vključili vse informacije o hitrih antigenskih testih, ki jih je zbral in potrdil navedeni odbor, so še sporočili iz Bruslja.

    Seznam je dostopen na povezavi sta.si/qSwUrY (STA)

  • 17:12

    Dogovor na Češkem

    Češka vlada in opozicija sta dosegli dogovor glede osnov novega pandemičnega zakona, ki bi dopuščal uvajanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa brez razglasitve izrednih razmer. Strani sta uspeli doseči preboj na področju spornega vprašanja pomoči gospodarstvu, je pojasnil predstavnik opozicijske PDS Petr Fiala.

    Predlog zakona so sprejele vse poslanske skupine z izjemo nekaj predstavnikov skrajne desnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Na Češkem so v okviru prizadevanj za zajezitev novega koronavirusa že mesece zaprti hoteli, restavracije, stadioni in večino trgovin. Na dnevni ravni znova poročajo o porastu števila novih okužb, v zadnjem dnevu jih je bilo 10.813. V državi z okoli 10 milijoni prebivalcev so potrdili več kot milijon okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo več kot 18.700 ljudi. (STA)

  • 17:11

    Avstrijski minister kritičen

    Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je danes na videokonferenci s kolegi iz Nemčije, Češke in Slovaške kritiziral nemško odločitev glede zaprtja meje s Tirolsko. Prepričan je, da bi morala v boju proti novemu koronavirusu skrb za zdravje iti z roko v roki s skrbjo za gospodarstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    "Pretirani ukrepi so strup za že tako načeto gospodarstvo," je po pogovorih tvitnil Schallenberg.

    Schallenberg je na pogovoru s kolegi iz Nemčije, Češke in Slovaške, Heikom Maasom, Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom, opozoril na neskladje nemških ukrepov. V francoski obmejni regiji Moselle so namreč tudi potrdili več primerov mutacij novega koronavirusa, pa Nemčija tam ni zaprla meje.

    Korčok je po srečanju tvitnil, da so na pogovoru pozvali Nemčijo, naj pri nadzorovanju meje ne omejuje prostega pretoka tovora.

    Po današnjem virtualnem srečanju zunanjih ministrov se bo Schallenberg v petek na Dunaju srečal tudi s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Ministra bosta govorila o sodelovanju pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja pandemije covida-19, načrtih slovenskega predsedovanja svetu EU v drugi polovici leta ter aktualnih mednarodnih in evropskih temah pred zasedanjem evropskih zunanjih ministrov v začetku naslednjega tedna, so sporočili z MZZ. (STA)

  • 15:56

    Princ poziva k cepljenju

    Britanski princ Charles je v danes objavljenem videosporočilu poudaril pomen cepljenja proti covidu-19, saj to rešuje življenje in pomaga družbi, da se vrne v normalne tirnice. Princ je poziv objavil, potem ko so v Veliki Britaniji opazili porast nezaupanja do cepiva predvsem med etničnimi manjšinami.

    "Cepiva bodo rešila življenja, preprečila hujši potek bolezni, zaščitila zdravstveni sistem in pomagala, da se vrnemo v normalno življenje," je povedal britanski prestolonaslednik.

    Izrazil je razočaranje, da nekateri ne zaupanja v cepiva. Zavrnitev cepljenja je označil za tragedijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Po podatkih britanskega statističnega urada se namerava 85 odstotkov odraslih na Otoku cepiti proti covidu-19. Vladi v Londonu skrbi, ker je med etničnimi manjšinami zaznati večji delež tistih, ki zavračajo cepljenje.

    Strokovnjaki ocenjujejo, da je dvom povezan z nezaupanjem v državne inštitucije, slabim dostopom do centrov za cepljenje ter dezinformacijami, ki se širijo po družbenih omrežjih. (STA)

  • 13:07

    JAR: Več smrti zaradi covid-19

    Približno polovica prebivalcev Južne Afrike je bila okužena z novim koronavirusom, ugotavlja študija južnoafriškega sveta za medicinske raziskave. Virus naj bi poleg tega zahteval veliko več življenj kot po uradnih podatkih, poroča STA. V Južni Afriki, najhuje prizadeti državi v pandemiji covid-19 na črni celini, so po podatkih omenjenega inštituta od maja lani zabeležili več kot 140 tisoč dodatnih smrti. 

    Vodilna zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery ocenjuje, da lahko okoli 90 odstotkov teh smrti pripišejo bolezni covid-19, s čimer bi število smrtnih primerov zaradi te bolezni preseglo 120 tisoč. Po uradnih podatkih so v državi do zdaj potrdili skoraj 1,5 milijona primerov okužbe in nekaj manj kot 48.500 smrti zaradi covid-19, poroča STA.

  • 11:18

    Prezrli ranljivo skupino ljudi

    Večina evropskih držav pri pripravi strategij cepljenja proti bolezni covid-19 ignorira ljudi s težavami v duševnem zdravju. Gre za bolnike, pri katerih je tveganje tako za okužbo z novim koronavirusom kot za smrt zaradi bolezni covid-19 zelo visoko, so v sredo opozorile vodilne evropske organizacije na področju skrbi za duševno zdravje.

    Raziskava, ki so jo opravile omenjene organizacije, je zajela 20 evropskih držav, piše STA. Izkazalo se je, da so samo štiri med njimi, to so Nizozemska, Velika Britanija, Nemčija in Danska, hujše duševne bolezni prepoznale kot tvegano zdravstveno stanje in posledično pripravile specifična določila glede cepljenja duševnih bolnikov.

Od skupaj 50 analiziranih vzorcev je v enem potrjena mutacija na proteinu virusa, ki je značilna za brazilsko različico, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost IRB. Kot so dodali, so brazilsko različico potrdili v vzorcu brisa iz Zagreba, ki so ga potrjevali 30. januarja s PCR-testom. Kasneje so pojasnili, da so odkrili "mutacijo brazilske različice na Hrvaškem". Prav tako so sporočili, da med vzorci niso našli britanske različice novega koronavirusa, ki je bila sicer na Hrvaškem potrjena že v začetku februarja, poroča STA.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V sredo potrdili 872 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video

Na Hrvaškem 365 novih okužb, za covid-19 umrlo še 24 ljudi

Hrvaški štab civilne zaščite je medtem sporočil, da so v zadnjih 24 urah ob 6.072 opravljenih testih potrdili 365 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 24 bolnikov. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so ob opravljenih 6.340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah v Primorsko-goranski županiji odkritih 37 novih okužb. Iz Istrske županije poročajo o treh novih primerih okužbe. Pri naših južnih sosedih običajno največ novih okužb potrdijo na območjih Zagreba in Splita.

V državi imajo trenutno 2.291 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 829 bolnikov z boleznijo covid-19, med njimi 74 na ventilatorjih. V samoizolaciji je 11.475 ljudi. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili skoraj 238.870 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5.399 bolnikov z boleznijo covid-19, poroča STA.

V EU zaradi posledic covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi 

V Evropski uniji je za posledicami covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi, je razvidno iz danes osveženih podatkov Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). V 27 državah članicah so doslej potrdili tudi okoli 21 milijonov okužb z novim koronavirusom.

Glede na današnje podatke je po okužbi z novim koronavirusom v državah članicah umrlo okoli 514.800 ljudi, to je okoli 20.000 več kot pred tednom dni. V zadnjem tednu so okužbo s sars-cov-2 potrdili pri 635.000 ljudi. V vrhu držav po številu okužb so Francija, Španija in Italija, te države so v vrhu tudi po številu smrtnih žrtev, vendar v drugačnem vrstnem redu.

ECDC obravnava podatke, ki so jih zbrali do konca tedna, torej v tem primeru do 14. februarja, od ponedeljka do srede jih preučujejo strokovnjaki, ki jih nato objavljajo ob četrtkih. Prave številke so tako verjetno višje, saj manjkajo podatki za obdobje od ponedeljka do četrtka. (STA)

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V torek potrdili 1.097 okužb z novim koronavirusom #video

ZDA povečujejo sredstva za odkrivanje mutacij koronavirusa

Ameriška vlada bo medtem porabila 200 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti odkrivanja mutacij novega koronavirusa z dozdajšnjih sedem tisoč na 25 tisoč vzorcev na teden, so v sredo na novinarski konferenci Bele hiše sporočili strokovnjaki. V ZDA se je do zdaj z novim koronavirusom okužilo 27,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 490 tisoč.

Direktorica Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Rochelle Walensky je dejala, da so do zdaj odkrili 1.277 primerov okužb z različico novega koronavirusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Odkrili so tudi okužbo z mutacijo te različice E484K, ki je podobno kot brazilska in južnoafriška bolj odporna na protitelesa. Vlada bo porabila 650 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti testiranja v šolah in zavetiščih za brezdomce ter 815 milijonov dolarjev za povečanje domače proizvodnje opreme za testiranje.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. Foto: Reuters

V ZDA so doslej proti novemu koronavirusu vsaj z enim odmerkom cepili skoraj 40 milijonov ljudi, ameriški predsednik Joe Biden pa je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. Zdajšnjih enajst milijonov odmerkov na teden, ki jih zvezna vlada pošilja državam, ozemljem in plemenom, se povečuje na 13,5 milijona, z enega na dva milijona pa se povečuje tedensko pošiljanje odmerkov neposredno ameriškim lekarnam.

Vlada je za cepljenja za zdaj mobilizirala okrog 700 upokojenih zdravnikov in medicinskih sester, usposabljajo 1.200 pripadnikov nacionalne garde, v podporo cepljenju v zveznih centrih pa pošiljajo na pomoč še tisoč  vojakov. Fundacija Kaiser je v ZDA ugotovila, da okrog 50 odstotkov prebivalcev zavrača cepljenje, posebej pa je skrb vzbujajoč položaj v vojski, kjer cepljenje zavrača tretjina vojakov, poroča STA.

Ne spreglejte