Četrtek,
18. 2. 2021,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

3

Natisni članek

Evropa COVID-19 Hrvaška Koronavirus

Četrtek, 18. 2. 2021, 10.59

3 leta, 2 meseca

Na Hrvaškem odkrili brazilsko različico novega koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

3

Koronavirus na Hrvaškem | Na Hrvaškem so odkrili tudi vzorec brazilske različice novega koronavirusa. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so odkrili tudi vzorec brazilske različice novega koronavirusa.

Foto: Reuters

Hrvaški znanstveniki so med analizo 50 vzorcev novega koronavirusa s Hrvaške našli tudi vzorec brazilske različice virusa, so danes sporočili iz zagrebškega inštituta Ruđer Bošković (IRB). Analizirali so vzorce, ki so jih odvzeli med decembrom lani in februarjem letos v Zagrebu, Čakovcu in Osijeku in pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Od skupaj 50 analiziranih vzorcev je v enem potrjena mutacija na proteinu virusa, ki je značilna za brazilsko različico, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost IRB. Kot so dodali, so brazilsko različico potrdili v vzorcu brisa iz Zagreba, ki so ga potrjevali 30. januarja s PCR-testom. Kasneje so pojasnili, da so odkrili "mutacijo brazilske različice na Hrvaškem". Prav tako so sporočili, da med vzorci niso našli britanske različice novega koronavirusa, ki je bila sicer na Hrvaškem potrjena že v začetku februarja, poroča STA.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V sredo potrdili 872 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video

Na Hrvaškem 365 novih okužb, za covid-19 umrlo še 24 ljudi

Hrvaški štab civilne zaščite je medtem sporočil, da so v zadnjih 24 urah ob 6.072 opravljenih testih potrdili 365 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 24 bolnikov. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje kot prejšnji četrtek, ko so ob opravljenih 6.340 testih potrdili 376 novih okužb z novim koronavirusom.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah v Primorsko-goranski županiji odkritih 37 novih okužb. Iz Istrske županije poročajo o treh novih primerih okužbe. Pri naših južnih sosedih običajno največ novih okužb potrdijo na območjih Zagreba in Splita.

V državi imajo trenutno 2.291 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 829 bolnikov z boleznijo covid-19, med njimi 74 na ventilatorjih. V samoizolaciji je 11.475 ljudi. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili skoraj 238.870 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5.399 bolnikov z boleznijo covid-19, poroča STA.

V EU zaradi posledic covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi 

V Evropski uniji je za posledicami covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi, je razvidno iz danes osveženih podatkov Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). V 27 državah članicah so doslej potrdili tudi okoli 21 milijonov okužb z novim koronavirusom.

Glede na današnje podatke je po okužbi z novim koronavirusom v državah članicah umrlo okoli 514.800 ljudi, to je okoli 20.000 več kot pred tednom dni. V zadnjem tednu so okužbo s sars-cov-2 potrdili pri 635.000 ljudi. V vrhu držav po številu okužb so Francija, Španija in Italija, te države so v vrhu tudi po številu smrtnih žrtev, vendar v drugačnem vrstnem redu.

ECDC obravnava podatke, ki so jih zbrali do konca tedna, torej v tem primeru do 14. februarja, od ponedeljka do srede jih preučujejo strokovnjaki, ki jih nato objavljajo ob četrtkih. Prave številke so tako verjetno višje, saj manjkajo podatki za obdobje od ponedeljka do četrtka. (STA)

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V torek potrdili 1.097 okužb z novim koronavirusom #video

ZDA povečujejo sredstva za odkrivanje mutacij koronavirusa

Ameriška vlada bo medtem porabila 200 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti odkrivanja mutacij novega koronavirusa z dozdajšnjih sedem tisoč na 25 tisoč vzorcev na teden, so v sredo na novinarski konferenci Bele hiše sporočili strokovnjaki. V ZDA se je do zdaj z novim koronavirusom okužilo 27,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 490 tisoč.

Direktorica Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Rochelle Walensky je dejala, da so do zdaj odkrili 1.277 primerov okužb z različico novega koronavirusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Odkrili so tudi okužbo z mutacijo te različice E484K, ki je podobno kot brazilska in južnoafriška bolj odporna na protitelesa. Vlada bo porabila 650 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti testiranja v šolah in zavetiščih za brezdomce ter 815 milijonov dolarjev za povečanje domače proizvodnje opreme za testiranje.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. Foto: Reuters

V ZDA so doslej proti novemu koronavirusu vsaj z enim odmerkom cepili skoraj 40 milijonov ljudi, ameriški predsednik Joe Biden pa je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel. Zdajšnjih enajst milijonov odmerkov na teden, ki jih zvezna vlada pošilja državam, ozemljem in plemenom, se povečuje na 13,5 milijona, z enega na dva milijona pa se povečuje tedensko pošiljanje odmerkov neposredno ameriškim lekarnam.

Vlada je za cepljenja za zdaj mobilizirala okrog 700 upokojenih zdravnikov in medicinskih sester, usposabljajo 1.200 pripadnikov nacionalne garde, v podporo cepljenju v zveznih centrih pa pošiljajo na pomoč še tisoč  vojakov. Fundacija Kaiser je v ZDA ugotovila, da okrog 50 odstotkov prebivalcev zavrača cepljenje, posebej pa je skrb vzbujajoč položaj v vojski, kjer cepljenje zavrača tretjina vojakov, poroča STA.