Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2020,
11.45

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

epidemija Hrvaška Koronavirus

Torek, 22. 9. 2020, 11.45

3 leta, 7 mesecev

Na Hrvaškem 144 novih okužb s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 144 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, še dva bolnika sta umrla zaradi bolezni covid-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Število okužb je več kot dvakrat večje kot v ponedeljek, ko so poročali o 70 novih primerih.

Bojana Beović
Novice Pri tej temperaturi vas mora delodajalec napotiti domov #video

Največ novih okužb so v preteklih 24 urah znova potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 34. Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite so po 16 novih okužb potrdili v dveh slavonskih županijah. Iz Primorsko-goranske županije so poročali o desetih novih primerih, v Istrski županiji pa niti danes ni bilo novih okužb, piše STA.

 

Do danes je umrlo 255 ljudi

Na Hrvaškem je trenutno 1.894 aktivnih primerov. Na bolnišničnem zdravljenju je 278 ljudi, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do danes potrdili 15.136 okužb. Okrevalo je 12.987 ljudi, umrlo pa jih je 255. Do zdaj so testirali skoraj 267.300 ljudi, od tega 5.165 v preteklih 24 urah, je še sporočil nacionalni štab.

Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters Na Hrvaškem so z današnjim dnem skrajšali čas izolacije za okužene z novim koronavirusom z najmanj 14 na najmanj deset dni od dneva testiranja, na katerem so jim potrdili okužbo. Kot so pojasnili v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo, se po sedmem dnevu zmanjšajo možnosti, da bi okuženi okužil druge ljudi, po desetem dnevu pa okužbe ne širijo več.

UKC Maribor
Novice V Mariboru opozarjajo: zaradi porasta okužb urgenca že poka po šivih

Svetovala izpiranje nosu z morsko soljo

Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je za hrvaške medije dejala, da izpiranje nosu s preparati, ki vsebujejo morsko sol, lahko pomaga pri odstranjevanju delcev virusa iz nosu. Kot je dejala za časnik 24 sata, je ljudem v samoizolaciji svetovala, naj nekajkrat na dan izplaknejo nos in po dveh ali treh dneh znova opravijo test. Večina je bila potem na testu negativna in samoizolacija ni bila več potrebna, je dejala. Poudarila pa je, da je treba izdelati ustrezno študijo, da bi se metoda pokazala kot znanstveno in strokovno relevantna.

Na zagrebški kliniki so sicer že začeli pilotni projekt o higieni nosu kot metodi za zmanjševanje obstoja virusa v nosu obolelih za boleznijo covid-19, danes poroča Večernji list. Kot dodaja, metoda, ki jo predlaga Markotićeva, ni nova v medicinskem boju proti virusu, še navaja STA.

Charles Michel
Novice Vrh EU preložen, Michel v karanteni zaradi okužbe varnostnika

V Črni gori potrdili skoraj 300 novih okužb

Na območju Zahodnega Balkana danes o največ okužbah poročajo iz Črne gore. Po 749 testih so potrdili 296 okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo še osem bolnikov, skupno 146. Sledi BiH z 215 novimi okužbami v zadnjem dnevu, umrlo je še pet bolnikov z boleznijo covid-19. V BiH so do zdaj skupaj potrdili več kot 25.700 okužb, umrlo je 784 bolnikov.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 88 novih okužb, umrlo je še pet bolnikov. Minister za zdravje Venko Filipče je opozoril na poslabšanje epidemije v državi, tako kot tudi drugod v Evropi. Napovedal je morebitne nove ukrepe, poroča STA. V državi so do zdaj potrdili 14.084 okužb, umrlo je 705 bolnikov z boleznijo covid-19.

V Srbiji medtem v zadnjih 24 urah novi koronavirus ni zahteval nobenega življenja, potrdili pa so 61 novih okužb. V državi so do zdaj skupaj potrdili 32.999 okužb, umrlo je 743 bolnikov.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice V ponedeljek so okužbo potrdili pri 88 ljudeh
Ne spreglejte