Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 5. 2021,
6.40

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

Hamas Palestina Gaza Izrael spopadi Bližnji vzhod

Petek, 21. 5. 2021, 6.40

2 leti, 11 mesecev

Na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 240 življenj, večino na območju Gaze, je danes ob drugi uri po lokalnem času začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Uveljavitev premirja so pred tem v četrtek potrdili tako v kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot tudi vodilni člani gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij obe strani spoštujeta premirje, pri dosegi katerega je posredoval Egipt. Obe strani sta razglasili zmago v spopadih, ki so trajali od desetega maja. Premirje velja tudi za drugo najmočnejšo palestinsko oboroženo skupino na območju Gaze Islamski džihad.

Palestinci na Zahodnem bregu in v Gazi so ob začetku premirja v petek zgodaj zjutraj začeli slaviti konec spopadov. Napolnili so ulice in vzklikali: "Alah je velik."

Otroka med vožnjo z znakom za mir oznanjata konec spopadov. 
 | Foto: Reuters Otroka med vožnjo z znakom za mir oznanjata konec spopadov. Foto: Reuters

Gaza
Novice Prekinitev napadov po enajstih dneh: Netanjahu naj bi odobril prekinitev ognja

Spopadi zahtevali na desetine mrtvih in več sto ranjenih na obeh straneh 

Zadnji spopadi so izbruhnili po nekaj tednih napetosti v Jeruzalemu zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin iz objektov, ki so bili pred letom 1948 v lasti Izraelcev. Izraelske varnostne sile so v času svetega muslimanskega meseca ramazan zaprle priljubljeno zbirališče v Starem mestu, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija.

Okrog mošeje je bilo več manjših spopadov in protestov, med katerimi so Palestinci izraelske sile obmetavali s kamenjem, policija pa je streljala z gumijastimi naboji in šok granatami. Nasilje se je zaostrilo desetega maja, ko je začel Hamas izstreljevati rakete z območja Gaze.

Izrael je od takrat izvedel več sto letalskih napadov na tarče Hamasa, pri čemer je umrlo več kot 230 Palestincev, tudi več deset otrok. Hamas je proti Izraelu izstrelil več kot štiri tisoč raket, vendar jih večina ni dosegla cilja. Uničila jih je izraelska protiraketna obramba ali pa so zatavale in padale tudi na Gazo. Kljub temu je bilo na izraelski strani ubitih 12 ljudi. Na obeh straneh je bilo tudi več sto ranjenih.

Cel svet pozdravlja prekinitev ognja

Evropska unija, Nemčija, Francija in Kitajska so danes pozdravile prekinitev ognja, ki sta jo v četrtek sklenila Izrael in palestinsko gibanje Hamas. Ob tem so pozvale k politični rešitvi konflikta.

Prekinitev ognja sta pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je prav tako zavzela za politično rešitev spora, in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Da je dobro, da je prišlo do prekinitve ognja, pa je na Twitterju zapisal tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki se je v četrtek mudil na obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih. "Zdaj se je treba soočiti z vzroki, znova zgraditi zaupanje in poiskati rešitev za bližnjevzhodni konflikt," je zapisal.

Tudi Ameriški predsednik Joe Biden je pozdravil premirje med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom. V tem vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Za posredovanje je pohvalil Egipt, Palestincem pa obljubil humanitarno pomoč. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je že napovedal obisk v regiji.

Biden, ki je ob tem izrazil tudi sožalje žrtvam nasilja, je izpostavil ključno vlogo Egipta pri posredovanju za premirje, vendar dodal, da je bil sam s svojo vlado intenzivno vpleten v prizadevanja za konec prelivanja krvi. "Verjamem, da si tako Palestinci kot Izraelci enako zaslužijo varno življenje, svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja vlada bo nadaljevala tiho in neizprosno diplomacijo v tej smeri," je dejal Biden po objavi premirja, ki je po enajstih dneh spopadov začelo veljati danes zgodaj zjutraj.

Po začetku premirja je ameriški državni sekretar Antony Blinken tvitnil, da bo v "prihodnjih dneh" odpotoval na Bližnji vzhod. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je nato pojasnil, da se je Blinken pogovarjal z izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem, ki je pozdravil načrtovani obisk Blinkna v regiji. Oba sta pozdravila posredovanje Egipta, Blinken pa je dodal, da bo ostal v tesnih stikih z egiptovskim kolegom in drugimi vodilnimi predstavniki v regiji.

Price je še povedal, da se bo Blinken na Bližnjem vzhodu "v prihodnjih dneh srečal z izraelskimi, palestinskimi in regionalnimi kolegi na pogovorih o prizadevanjih za obnovo in o skupnih prizadevanjih za gradnjo boljše prihodnosti za Izraelce in Palestince".

Gaza
Novice Nasilje v Gazi ne pojenja, prizadevanja za prekinitev ognja brez uspeha #video

Po številnih neuspešnih poskusih sprejetja resolucije ali poziva Varnostnega sveta ZN k premirju je v četrtek potekalo zasedanje Generalne skupščine ZN, na katerem so predstavniki držav v veliki večini zahtevali konec spopadov, predstavnika Izraela in Palestincev pa sta drug drugega obtoževala genocida.

Konec spopadov je pozdravil tudi posebni odposlanec ZN za Izrael in palestinska ozemlja Tor Wennesland, ki je izrekel globoko sožalje vsem žrtvam in sorodnikom ter pohvalil Egipt in Katar za sodelovanje z ZN pri pogajanjih za premirje.

Ne spreglejte