Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2023,
19.53

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Teksas Space X Tesla Elon Musk

Četrtek, 9. 3. 2023, 19.53

1 leto, 1 mesec

Musk v Teksasu gradi svoje utopično mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Elon Musk | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ameriški milijarder južnoafriškega rodu in najbogatejši Zemljan Elon Musk po poročanju časopisa Wall Street Journal v Teksasu ob reki Kolorado, nedaleč od državne prestolnice Austin, gradi svoje utopično mesto, kjer bodo živeli delavci njegove tovarne električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX.

Musk svoje vesoljsko mesto gradi v mestu Boring v okrožju Bastrop okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Austina. "Na srečanjih z lastniki zemljišč in nepremičninskimi agenti Musk in njegovi uslužbenci opisujejo vizijo mesta kot neko teksaško utopijo, kjer bodo delavci živeli v hišah z nizkimi najemninami," poroča časopis in dodaja, da bo to novo mesto s svojo upravo in svojimi regulacijami. Blizu bi zgradili tudi kompleks za Muskovo bivališče.

Gradnja predora do Austina

Musk ima v Teksasu podjetje Boring, ki med drugim načrtuje gradnjo predora vse do Austina. Direktorji podjetja razmišljajo o preoblikovanju kraja v mestno občino, za kar pa se zahteva najmanj 200 prebivalcev in odločba sodišča.

Na območju bodoče utopije so že postavljene montažne hiše, bazen in športni objekti za Muskove delavce, a okrožje Bastrop še ni prejelo vloge za oblikovanje Boringa v posebno samostojno mestno občino. Musk in z njim povezana podjetja so v zadnjih treh letih na območju Austina sicer odkupili 1.400 hektarjev zemljišč.

Vsi niso navdušeni

A vsi v Boringu nad njegovimi smelimi načrti niso navdušeni. Lastnik lokalnih restavracij David Barrow, ki ima tudi veliko kmetijo, je denimo za Wall Street Journal povedal, da ga skrbi kakovost vode. Podjetje Boring je namreč pred kratkim zaprosilo za dovoljenje, da v reko Kolorado izlije 500 tisoč litrov odpadne vode na dan.

Milijarder je prej živel v ameriški zvezni državi Kalifornija, a jo je pred dvema letoma zaradi regulatornih omejitev in višjih davkov protestno zapustil in sedež Tesle preselil v zvezno državo Teksas. Ta ima manj strogo okoljsko in delovno zakonodajo, poleg tega nima uvedenega ne davka na dobiček korporacij ne davka na dobiček posameznikov.

Elon Musk
Trendi Elon Musk kljub prevzemu Twitterja spet najbogatejši na svetu
Elon Musk
Novice Elon Musk je spet razjezil Ukrajince
Elon Musk, Tesla
Novice Elon Musk ni več najbogatejši človek na svetu
Novice Musk napovedal, da bi ljudem lahko že čez pol leta vgradili možganski čip
Ne spreglejte