Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
13.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

Umetna inteligenca znanost Alzheimerjeva bolezen Parkinsonova bolezen mišice slepi in slabovidni možgani čip inovacija Elon Musk

Četrtek, 1. 12. 2022, 13.13

2 meseca, 2 tedna

Musk napovedal, da bi ljudem lahko že čez pol leta vgradili možganski čip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Podjetnik Elon Musk je v sredo napovedal, da bi se klinična preizkušanja brezžičnega možganskega čipa, ki so ga razvili v njegovem podjetju Neuralink, na ljudeh lahko začela v naslednjih šestih mesecih. Podjetje razvija vmesnike za možganske čipe, za katere Musk pravi, da bi lahko invalidnim pacientom omogočili ponovno gibanje in komunikacijo, poleg tega pa si bodo, kot je še dejal, v podjetju prizadevali tudi za povrnitev vida slepim.

V podjetju Neuralink s sedežem na območju zaliva San Francisco in v Austinu v Teksasu so v zadnjih letih izvajali testiranja na živalih, hkrati pa so se trudili za odobritev ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) za začetek kliničnih preizkušanj na ljudeh, navaja agencija Reuters.

"Želimo biti izjemno previdni in prepričani, da bo dobro delovala, preden napravo vstavimo v človeka," je dejal Musk v dolgo pričakovani izjavi o tem posebnem čipu.

"Napredek mora biti eksponenten," je še dejal med govorom pred množico izbranih povabljencev na predstavitvi na sedežu Neuralinka, ki je trajala skoraj tri ure. Poudaril je hitrost, s katero podjetje razvija svojo napravo. FDA se na Reutersovo prošnjo za komentar še ni odzvala.

"Mislim, da ljudem lahko povrnemo vid"

Musk je ob predstavitvi še povedal, da bosta prvi dve aplikaciji namenjeni ljudem za obnovo vida in ponovno gibanje mišic pri tistih, ki tega niso sposobni. "Tudi če nekdo nikoli ni videl, če se je rodil slep, verjamemo, da lahko še vedno povrnemo vid," je dejal.

Na zadnji javni predstavitvi Neuralinka pred več kot letom dni je sodelovala opica z možganskim čipom, ki je igrala računalniško igro in pri tem razmišljala sama.

Muskove ambicije v podjetju, ki ga je odprl leta 2016, so ogromne. Želi razviti čip, ki bi možganom omogočil nadzor kompleksnih elektronskih naprav in sčasoma omogočil, da bi paralizirani ljudje ponovno pridobili motorično funkcijo, z njim pa bi zdravili tudi bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, demenca in Alzheimerjeva bolezen. Njegov cilj je tudi, da bi možgani nekoč dosegli raven umetne inteligence.

Ne spreglejte