Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
16.19

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

predsednica vlade napad Danska Mette Frederiksen

Sobota, 8. 6. 2024, 16.19

1 teden, 4 dni

Moški po napadu na dansko premierko v priporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Mette Frederiksen | Premierka Mette Frederiksen je utrpela "lažjo poškodbo vratu", sicer pa je dobro, toda "pretresena zaradi dogodka". Ob tem je odpovedala vse današnje obveznosti. | Foto Reuters

Premierka Mette Frederiksen je utrpela "lažjo poškodbo vratu", sicer pa je dobro, toda "pretresena zaradi dogodka". Ob tem je odpovedala vse današnje obveznosti.

Foto: Reuters

39-letni moški, ki je v petek zvečer v Koebenhavnu napadel dansko premierko Mette Frederiksen, bo po današnjem zaslišanju na sodišču v priporu do 20. junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danska policija je medtem sporočila, da trenutno ne kaže, da bi bil napad politično motiviran.

"Trenutno ne domnevamo, da je bil incident politično motiviran," je v izjavi na omrežju X danes sporočila danska policija in dodala, da je sodnik odredil pripor za moškega, ki je v petek zvečer na trgu v središču danske prestolnice napadel premierko Mette Frederiksen.

Frederiksen je ob tem po navedbah njenega urada utrpela "lažjo poškodbo vratu", sicer pa je dobro, toda "pretresena zaradi dogodka". Ob tem je odpovedala vse današnje obveznosti.

Frederiksen je v petek v Koebenhavnu nudila podporo Christel Schaldemose, vodilni kandidatki njene stranke Socialnih demokratov na evropskih volitvah. Tudi po besedah Schaldemose naj sicer napad ne bi bil povezan s predvolilno kampanjo.

Svetovni voditelji obsojajo napad

Incident so obsodili številni politiki v Evropi in po svetu, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, pa tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in kanadski premier Justin Trudeau.

Zgrožen je bil tudi slovenski premier Robert Golob. "Ostro obsojam to sramotno in strahopetno dejanje agresije," so njegove besede povzeli v objavi na vladnem profilu na omrežju X.

Magdalena Andersson
Novice Videti je plaha in nenevarna, toda morda bo državo postavila na glavo
Mette Frederiksen
Novice Danci bodo prosilce za azil poslali v centre v Afriko
Mette Frederiksen
Novice Socialdemokratska premierka Danske: Sirski begunci naj se vrnejo domov
Ne spreglejte