Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2019,
10.09

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

Natisni članek

Julian Assange veleposlaništvo Ekvador

Ponedeljek, 15. 4. 2019, 10.09

5 let

Moreno: Assange na veleposlaništvu poskušal vzpostaviti "center za vohunjenje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

2

Lenin Moreno | Predsednik Lenin Moreno noče, da bi ekvadorsko veleposlaništvo postalo "center za vohunjenje". | Foto Reuters

Predsednik Lenin Moreno noče, da bi ekvadorsko veleposlaništvo postalo "center za vohunjenje".

Foto: Reuters

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je v pogovoru za britanski časnik Guardian branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Julianu Assangeu. Zatrdil je, da je ustanovitelj WikiLeaksa na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je prebival zadnjih sedem let, poskušal vzpostaviti "center za vohunjenje".

Julian Assange
Novice Britansko sodišče Assangea spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta #video #foto

"Žal so bile na našem ozemlju in z dovoljenjem prejšnje vlade znotraj ekvadorskega veleposlaništva v Londonu zagotovljene zmogljivosti za vmešavanje v procese drugih držav," je v pogovoru za britanski časnik dejal predsednik Lenin Moreno.

"Ne moremo dopustiti, da naša hiša, hiša, ki je odprla svoja vrata, postane center za vohunjenje," je poudaril Moreno, ki je predsednik Ekvadorja postal leta 2017. "Naša odločitev ni arbitrarna, temveč temelji na mednarodnem pravu," je dodal.

Po sedmih letih bivanja na veleposlaništvu aretiran

47-letnega Avstralca je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorska vlada mu je pred tem odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo.

Tja se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva po obisku te države leta 2010. Assange obtožbe zanika.

Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo. | Foto: Reuters Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo. Foto: Reuters

Assangeu grozi tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.

Julian Assange
Novice Levica: Vlada naj Assangeu ponudi politični azil #video
Ne spreglejte