Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
7.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška volitve Zoran Milanović HDZ SDP

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 7.18

7 let, 12 mesecev

Milanović: Novo hrvaško vlado čaka veliko dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja zmagovite levosredinske koalicije na hrvaških volitvah Zoran Milanović je po objavi prvih neuradnih izidov volitev dejal, da novo vlado čaka veliko dela.

Predsednik SDP in bodoči premier je obljubil, da se ne bodo izneverili velikemu zaupanju državljanov. Čestital je tudi zmagovalcem volitev v Sloveniji.

Milanović: nova vlada ima veliko odgovornost Potem ko je državna volilna komisija malo opolnoči objavila neuradne izide, ki so potrdili zmago njegove koalicije kukuriku, se je Zoran Milanović zahvalil vsem, ki so volili zanje, vsem, ki niso, pa je sporočili, da bo vlada skrbela, da bodo tudi njim dobra oblast. Poudaril je, da ima nova vlada veliko odgovornost.

"Smo levičarske in liberalne stranke, ki gojimo sodobne, napredne vrednote, sicer pa spoštujemo tudi tradicijo in želimo na Hrvaškem ustvariti dobro in pravično mesto za življenje," je izjavil Milanović v volilnem štabu koalicije kukuriku v zagrebškem muzeju sodobne umetnosti. Obenem je napovedal, da bodo povabili vse politične stranke, ki "imajo Hrvaško v srcu", k sodelovanju.

Milanović čestital tudi zmagovalcem volitev v Sloveniji V kratkem nagovoru je Milanović čestital tudi zmagovalcem na volitvah v Sloveniji, Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića, ter poudaril, da bo njegova vlada gradila partnerske odnose z državami, ki so v EU, ter pomagala sosedom, ki še niso, da dobijo članstvo.

Kosorjeva: HDZ ne bo izginila s politične scene Nekaj pred polnočjo je javnost nagovorila tudi predsednica HDZ Jadranka Kosor, ki je za odhod HDZ v opozicijo iskala odgovornost pri drugih. "Pomembno je, da HDZ niso ponižali in da je niso spravili na kolena. Niso uspeli, da bi HDZ počasi izginila s politične scene. Že zdaj bomo začeli delati za zmago na prihodnjih volitvah", je dejala Kosorjeva, ki ni čestitala koaliciji kukuriku za zmago.

Zmagovalcem je čestital predsednik države Ivo Josipović, ki se je na tiskovni konferenci zahvalil na sodelovanju tudi vladi premierke Kosorjeve.

Koalicija kukuriku bo imela 80 poslancev, HDZ pa 47 Levosredinska koalicija kukuriku (SDP, HNS, IDS in HSU) bo imela 80 poslancev v 151-članskem hrvaškem parlamentu, je objavila hrvaška državna volilna komisija, potem ko je preštela glasove z več kot 99 odstotkov volišč. HDZ s partnerji bo imela 47 poslancev, vse ostale stranke in neodvisne liste pa 16 poslancev.

Hrvaški laburisti in HDSBB po šest poslancev Hrvaški laburisti - stranka dela (HL) in Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSBB) bodo imeli po šest poslancev, neodvisna lista upokojenega duhovnika Ivana Grubišića dva poslanca, medtem ko bodo po enega poslanca imeli Hrvaška kmečka stranka (HSS) in koalicija "pravaški dežnik" v kateri sta Hrvaška stranka prava Ante Starčevič in Hrvaška čista stranka prava (HČSP).

V sabor se nista uvrstili HSP in HSLS V saboru tako ne bo Hrvaške stranke prava (HSP), ki je po 20 letih ostala brez poslancev, tako kot ne bo niti nekoč ene izmed vodilnih strank, Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), čeprav je na volitvah kandidiral tudi njihov nekdanji predsednik Dražen Budiša.

Kukuriku slavila v več kot 20 večjih hrvaških mestih Koalicija kukuriku je dobila večino v osmih volilnih enotah, HDZ pa v treh, vključno z volilno enoto za hrvaške državljane v diaspori. Levosredinska koalicija je zmagala v več kot 20 večjih hrvaških mestih, medtem ko je HDZ dobila večino glasov le v Gospiću.

Narodnim manjšinam zagotovljenih osem poslanskih sedežev Narodne manjšine imajo zagotovljenih osem poslanskih sedežev, med katerimi ima srbska manjšina tri poslance, ki bodo tudi v sedmem sklicu sabora iz vrst Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS). Albansko, bošnjaško, črnogorsko, makedonsko in slovensko manjšino bo v saboru predstavljala Ermina Lekaj Prljaskaj, je potrdila volilna komisija.

Ne spreglejte