SiolNET. Novice Svet
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Milanović naj bi pred inavguracijo moral še na sodišče

1,43

termometer

Zoran Milanović
Foto: STA

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović bo konec januarja priča na sojenju svojemu nekdanjemu tesnemu sodelavcu Tomislavu Sauchi, napoveduje hrvaški časnik Jutarnji list. Milanović bo tako moral na sodišče nekaj tednov pred slovesno prisego na položaj predsednika države, ki bo 18. februarja.

Zoran Milanović je že med preiskavo v t. i. aferi dnevnice podal izjavo tožilcem Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Za pričo ga sicer nista predlagala ne tožilstvo niti obramba, a bo to storil sodni senat po uradni dolžnosti, poročanje Jutarnjega lista povzema STA.

Zoran Milanović Novice Zoran Milanović je novi hrvaški predsednik

Časnik napoveduje, da naj bi Milanović pričal v ponedeljek, 27. januarja, le nekaj tednov preden bo prisegel kot novi predsednik Hrvaške.

Milanović že zavrnil osebno odgovornost

Milanović je med predsedniško kampanjo trdil, da ni postavil Tomislava Sauche za vodjo svojega kabineta, ko je bil premier. Po izbruhu afere leta 2017, ko ni bil več premier, pa je dejal, da je bil Saucha njegov zvesti sodelavec in njegova politična izbira. Obenem je zavrnil kakršnokoli osebno odgovornost za odtujeni denar iz vlade. Takrat je tudi povedal, da gre za navaden kriminal, ki nima zveze s socialdemokrati (SDP).

Posel danes Brat Zorana Milanovića slovenski državni banki dolžan 4,3 milijona evrov

Sojenje Sauchi, ki je zdaj neodvisni poslanec, sicer že poteka. Sodijo mu skupaj z nekdanjo tajnico več hrvaških vlad Sandro Zeljko, navaja STA.

Obtožena naj bi državo oškodovala za 130 tisoč evrov

Obtožena sta zlorabe položaja in pooblastil, goljufije, ponarejanja uradnih dokumentov ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih med letoma 2013 in 2017. Skupaj naj bi ponaredila podpise na več kot 100 fiktivnih potnih nalogih, na podlagi katerih sta zahtevala izplačilo akontacije dnevnic, čeprav sta vedela, da je šlo za neobstoječe službene poti, trdi Uskok.

Zoran Milanović Novice Zoranu Milanoviću nov mandat na čelu SDP

Zeljkova naj bi pripravila več kot 60 lažnih potnih nalogov tudi po spremembi oblasti v Banskih dvorih in odhodu Sauche. Skupaj naj bi državni proračun oškodovala za približno milijon kun (133.500 evrov), poroča STA.

Saucha je po izbruhu afere izstopil iz SDP, a poslanskega mandata ni vrnil. Njegov poslanski glas je bil odločilen pri glasovanju o interpelaciji zoper ministra za finance Zdravka Marića, ko je imela opozicija 75 od potrebnih 76 glasov za odpoklic ministra spomladi 2017.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin