Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2020,
21.21

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

23

Natisni članek

Kolinda Grabar-Kitarović Zoran Milanović volitve Hrvaška

Nedelja, 5. 1. 2020, 21.21

4 leta, 3 mesece

Zoran Milanović je novi hrvaški predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

23

Zoran Milanović, podporniki, volitve Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in SDP Zoran Milanović ima več kot 100 tisoč glasov prednosti pred aktualno predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, kažejo delni neuradni izidi, ki jih na spletni strani objavlja hrvaška državna volilna komisija. Po preštetih glasovih z več kot 99 odstotkov volišč je Milanović prejel nekaj manj kot 53 odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila glede na podatke z volišč, kjer so glasove že prešteli, skoraj 55-odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu predsedniških volitev 22. decembra, ko je bil Milanović relativni zmagovalec s tremi odstotki prednosti pred Grabar-Kitarovićevo.

Izidi vzporednih anket so sprožili navdušenje med Milanovićevi privrženci, ki spremljajo izide volitev v zagrebški Tvornici kulture. V zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza, v katerem so zbrani simpatizerji Grabar-Kitarovićeve, pa je po objavi vzporednih izidov vladal molk. | Foto: Reuters Izidi vzporednih anket so sprožili navdušenje med Milanovićevi privrženci, ki spremljajo izide volitev v zagrebški Tvornici kulture. V zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza, v katerem so zbrani simpatizerji Grabar-Kitarovićeve, pa je po objavi vzporednih izidov vladal molk. Foto: Reuters

Milanovićevo zmago z več kot šestimi odstotki prednosti so napovedale tudi vzporedne volitve, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri.

Današnje volitve so prav tako potrdile trende, ki so jih v zadnjih mesecih kazale javnomnenjske raziskave. Potem ko je imela Grabar-Kitarovićeva od poletja v anketah tudi deset in več odstotkov prednosti pred prvima zasledovalcema, so ankete pred prvim in drugim krogom volitev napovedale največ glasov Milanoviću.

Zoran Milanović in Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Milanović kot prednostno nalogo navedel odnose s Slovenijo #video

"Bodimo enotni v različnosti"

Po objavi izidov se je Milanović zahvalil svojim volivcem kot tudi vsem, ki so šli na volišča. Zahvalil se je tudi Grabar-Kitarovićevi ter prekinil žvižge, ki so spremljali omembo njenega imena.

Izpostavil je, da bo sledil ustavnim pooblastilom ter sodeloval z vsako hrvaško vlado, kot se spodobi v večstrankarski parlamentarni demokraciji. Kot je dodal, ni treba pričakovati njegovih nerealnih obljub, kot jih ni bilo niti med njegovim vodenjem hrvaške vlade.

Zaveda se, da so na Hrvaškem ljudje, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo zmago, a kot je dodal, je s tem treba živeti, ker je Hrvatov premalo, da bi se delili na ta način. "Bodimo enotni v različnosti," je dejal. "Če je tesna, a poštena zmaga prinesla malo vere v to družbo, sem srečen človek in se veselim," je sklenil.

kolinda grabar kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva Milanovića označila za političnega zombija in elitista
Andrej Plenković
Novice Hrvaška načrtuje, da bo kmalu v čakalnici za evro

 

Ne spreglejte