Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2022,
15.09

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,76

43

Natisni članek

Nato Ukrajina Nemčija Angela Merkel

Ponedeljek, 4. 4. 2022, 15.09

2 leti

Merklova zagovarja odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči vstop v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,76

43

Angela Merkel | Merklova je v kratki izjavi, ki jo je podala njena tiskovna predstavnica, dejala, da "vztraja pri svojih odločitvah v zvezi z vrhom Nata leta 2008 v Bukarešti". | Foto Reuters

Merklova je v kratki izjavi, ki jo je podala njena tiskovna predstavnica, dejala, da "vztraja pri svojih odločitvah v zvezi z vrhom Nata leta 2008 v Bukarešti".

Foto: Reuters

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je danes zagovarjala svojo odločitev iz leta 2008, da Ukrajini prepreči takojšen vstop v zvezo Nato. Zavrnila je kritike ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je njeno odločitev označil za "napačen izračun", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je v pozno zvečer objavljenem nagovoru kot "napačen izračun" označil odločitev, da se na vrhu Nata v Bukarešti pod vodstvom Francije in Nemčije njegove države ni sprejelo v zavezništvo, čeprav so se za to zavzemale ZDA.

ukrajinska vojska
Novice Ukrajinci ruskim vojakom postregli zastrupljene kolače

Merklova stoji za odločitvami iz leta 2008

"Vabim gospo Merklovo in Nicolasa Sarkozyja, da obiščeta Bučo in si ogledata, kaj je v 14 letih prinesla politika popuščanja Rusiji," je dejal in pri tem omenil grozodejstva ruskih vojakov nad ukrajinskimi civilisti, ki so jih svetovne sile označile za vojne zločine. Zelenski je evropske voditelje obtožil, da so s svojim takratnim stališčem skušali ugoditi Rusiji.

Vendar je Merklova v kratki izjavi, ki jo je podala njena tiskovna predstavnica, dejala, da "vztraja pri svojih odločitvah v zvezi z vrhom Nata leta 2008 v Bukarešti".

Vesna Vuković
Novice Novinarka Necenzurirano Vukovićeva ustanovi podjetje, Golob pa ga z GEN-I financira

Nemčija takrat ocenila, da niso izpolnjeni pogoji Ukrajine

"Glede na grozodejstva, ki so bila razkrita v Buči in drugih krajih v Ukrajini, nekdanja kanclerka v celoti podpira vsa prizadevanja vlade in mednarodne skupnosti, da bi stali ob strani Ukrajini ter končali rusko barbarstvo in vojno proti Ukrajini," je dodala tiskovna predstavnica.

Nemčija je leta 2008 ocenila, da je za vstop Ukrajine v Nato prezgodaj, saj je ugotovila, da takrat še niso bili izpolnjeni politični pogoji.

Sportal Košarkarji Crvene zvezde pokazali, kaj si mislijo o vojni v Ukrajini #video
Ne spreglejte