Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
18.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Donald Trump Rusija preiskava Paul Manafort

Petek, 14. 9. 2018, 18.56

5 let, 7 mesecev

Manafort priznal krivdo in privolil v sodelovanje s tožilcem Muellerjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Paul Manafort | Paul Manafort je pred začetkom drugega sodnega procesa zaradi finančnega kriminala in delovanja za tujo vlado presenetljivo priznal krivdo in privolil v sodelovanje s tožilstvom. | Foto Reuters

Paul Manafort je pred začetkom drugega sodnega procesa zaradi finančnega kriminala in delovanja za tujo vlado presenetljivo priznal krivdo in privolil v sodelovanje s tožilstvom.

Foto: Reuters

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort je tik pred začetkom drugega sodnega procesa zaradi finančnega kriminala in delovanja za tujo vlado presenetljivo priznal krivdo in ob tem sklenil dogovor za sodelovanje s posebnim tožilcem za preiskavo ruske afere Robertom Muellerjem.

Že v četrtek so se v ameriških medijev pojavile informacije, da bo Paul Manafort priznal krivdo, da se izogne dragemu drugemu sodnemu procesu, vendar ni bilo jasno, ali bo tudi sodeloval s tožilci. 

Washington Post, ki navaja izjavo tožilca Andrewa Weissmanna, poroča, da dogovor o priznanju krivde zajema tudi sodelovanje s tožilstvom, kar je slaba novica za ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Donald Trump
Novice "Politični potres v Beli hiši? Ne, to je samo boj za novembrske volitve." #video

Priznanje in sodelovanje Manaforta s tožilstvom slaba novica za Trumpa

Manaforta so avgusta na prvem sojenju v Alexandrii v ameriški zvezni državi Virginia spoznali za krivega finančnih poneverb in davčnih utaj, zaradi česar mu grozi več let oziroma desetletij zapora. Trump ga je nato pohvalil kot pogumnega moža, ki ni popustil pod pritiskom preiskovalcev. To je okrepilo ugibanja o tem, da bi lahko Trump na koncu postopka Manaforta pomilostil.

Manafortovo priznanje krivde in bodoče sodelovanje s tožilstvom je po oceni poznavalcev slaba novica za ameriškega predsednika Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Manafortovo priznanje krivde in bodoče sodelovanje s tožilstvom je po oceni poznavalcev slaba novica za ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Priznanje krivde in sodelovanje Manaforta s preiskovalci zdaj zadeve za predsednika, njegovo družino in druge tesne sodelavce zelo zapleta. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sicer danes sporočila, da omenjeni proces nima nobene povezave s predsednikom ali njegovo kampanjo leta 2016.

Bob Woodward
Novice Težko pričakovana Woodwardova knjiga o Trumpu končno na prodaj

Manafort bo priznal dve od sedmih točk obtožnice

Glede na sodne papirje bo Manafort priznal dve točki obtožnice od sedmih, s katerimi bi se soočil na sojenju. V zaporu je že vse od junija, ker je poskušal vplivati na priče. Priznal bo zaroto za prevaro ZDA in zaroto za oviranje pravosodja. V okviru tega bo priznal, da je skril milijone dolarjev na računih v tujini in proračun oškodoval za 15 milijonov dolarjev.

Priznal bo tudi lobiranje in delovanje za ukrajinsko vlado v ZDA brez zahtevane registracije. Manafort je namreč leta 2012 po ZDA javno deloval proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, da bi pomagal političnemu nasprotniku predsedniku Viktorju Janukoviču. V ameriške medije je namreč poskušal spraviti zgodbo, da je Timošenkova v domovini naročila umor ukrajinskega državnega uradnika.

Manafort je leta 2012 v ZDA javno deloval proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko. V javnost je poskušal spraviti tudi novico, da je Timošenkova v domovini naročila umor državnega uradnika. | Foto: Reuters Manafort je leta 2012 v ZDA javno deloval proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko. V javnost je poskušal spraviti tudi novico, da je Timošenkova v domovini naročila umor državnega uradnika. Foto: Reuters

Manafort bo priznal tudi, da je poskušal v konservativnih medijih širiti laži o uradniku vlade Baracka Obame kot sovražniku Judov. Glede na njegovo elektronsko sporočilo v sodnih spisih je Manafort za širjenje laži pridobil ljudi v časopisu New York Post, čeprav ni jasno, ali je bila zgodba objavljena.

Donald Trump
Novice Kako verjetno je, da bodo Trumpa odstavili?

Zaradi priznanja v neposredni nevarnosti Trumpov sin

V zameno za prizanesljivost tožilstva bo moral Manafort, upoštevajoč dogovor o priznanju krivde, vladi predati svoje štiri nepremičnine, med drugim dva milijona dolarjev vredno hišo v Arlingtonu, ki jo je prepisal na hčerko. Med drugim se bo odpovedal tudi bančnim računom in življenjskemu zavarovanju.

Manafort ni bil dolgo časa na čelu Trumpove kampanje, saj ga je Trump odpustil, ko so začele v javnost prihajati informacije o Manafortovih povezavah z Janukovičem in ruskimi oligarhi, ki so povezani s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Zaradi priznanja Manaforta je zdaj v neposredni nevarnosti Trumpov sin Donald Trump mlajši, ki se je z njim in rusko pravnico poleti 2016 sestal v Trumpovi stolpnici v pričakovanju negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Trumpov krog trdi, da se je omenjeni pogovor vrtel okrog vprašanja posvojitve.

Ne spreglejte