Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
16.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

36

Natisni članek

vladavina prava Poljska Madžarska Viktor Orban

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 16.28

3 leta, 5 mesecev

Madžarska in Poljska blokirali svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

36

viktor orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Madžarska in Poljska sta danes blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo: sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu, načelno dogovorjene minuli torek. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice danes potrdile s kvalificirano večino. Slovenija je po neuradnih informacijah podprla ves sveženj.

Veleposlaniki članic pri EU so danes poskušali potrditi nedavna politična dogovora o zakonodaji o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in o uredbi o večletnem proračunu ter doseči soglasje o sklepu o lastnih virih, ki je temelj svežnja, saj omogoča zadolževanje Evropske komisije na finančnih trgih in s tem financiranje okrevanja, poroča STA.

Uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki se ji uradno reče uredba o zaščiti proračuna unije, so članice danes potrdile. Glede uredbe o večletnem proračunu sta dve članici izrazili zadržke, in to ne zaradi same vsebine, temveč zaradi nasprotovanja določenemu delu svežnja. O sklepu o lastnih virih soglasja ni bilo mogoče doseči zaradi zadržkov dveh članic, je sporočilo nemško predsedstvo.

evropska unija
Novice Brez spoštovanja vladavine prava ne bo evropskega denarja

Članic niso poimenovali, a v skladu z napovedmi iz Budimpešte in Varšave v minulih dneh gre za Madžarsko in Poljsko, kar so potrdili tudi diplomatski viri.

Za potrditev uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava je potrebna kvalificirana večina. Madžarska in Poljska, ki se s političnim dogovorom, doseženim v pogajanjih članic in Evropskega parlamenta, ne strinjata, sta bili po pričakovanjih preglasovani, zato sta v skladu z napovedmi blokirali druge dele svežnja.

Jaroslaw Kaczynski | Foto: Reuters Jaroslaw Kaczynski Foto: Reuters Konkretno gre za zakonodajo o lastnih virih. Soglasje o sklepu o lastnih virih je potrebno za sprožitev pisnega postopka za potrditev te zakonodaje na ravni EU, nato pa morajo vse članice sklep potrditi še na nacionalni ravni. Po neuradnih informacijah 24 članic unije načrtuje ratifikacijo s parlamentarnim postopkom.

Janez Janša
Novice Janša: Vladavina prava bi morala zagotavljati enake vatle za vse

Nasprotovali pa sta tudi potrditvi političnega dogovora o uredbi o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, doseženega minuli torek, ki vključuje dodatnih 15 milijard evrov za nekatere ključne evropske programe. Tudi ta del zakonodaje se sprejema s soglasjem.

Nova kriza oziroma poslabšanje pandemične krize ter zamude

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru pričakovane blokade, so evropski diplomatski viri pred sestankom članic odgovorili, da bodo preučili položaj skupaj s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo ter premislili o nadaljnjih korakih. Pomeni pa to novo krizo oziroma poslabšanje pandemične krize ter nedvomno zamude, so ocenili.

EU evropska zastava
Novice Skoraj 80 odstotkov Evropejcev podpira pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava

Voditelji članic EU so julija dosegli dogovor o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ki vključuje večletni proračun unije za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Nato so se začela pogajanja članic z Evropskim parlamentom o zakonodajnem okviru svežnja.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orban EU primerjal s Sovjetsko zvezo

V ospredju so bila ves čas tri vprašanja: pogojevanje sredstev z vladavino prava, zahteva parlamenta po dodatnih sredstvih za nekatere ključne evropske programe in zakonodaja o lastnih virih, s katerimi se polni evropski proračun. Potem ko so pogajalci v minulih tednih dosegli načelni dogovor o prvih dveh vprašanjih, se pozornost zdaj usmerja v zakonodajo o lastnih virih, zapleta pa se torej tudi še pri preostalih delih svežnja, saj so vsi elementi zelo tesno prepleteni.

V EU kritike madžarske in poljske blokade

Iz EU prihajajo prve kritike Madžarske in Poljske. Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je članice EU pozval, naj bodo odgovorne, vodja skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber pa je potezo Varšave in Budimpešte označil za neodgovorno.

Hahn je danes na družbenem omrežju Twitter izrazil razočaranje, ker veleposlanikom držav članic danes ni uspelo doseči soglasja o sklepu o lastnih virih, ki je temelj svežnja. "Vse države članice pozivam, naj nujno prevzamejo politično odgovornost in naredijo potrebne korake za sprejetje svežnja. Tu ne gre za ideologije, temveč za pomoč našim državljanom v najhujši krizi po drugi svetovni vojni," je še zapisal.

Weber pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da se tisti, ki spoštuje vladavino prava, nima česa bati. "Onemogočanje nujnih sredstev celotni Evropi v časih najhujše krize zadnjih desetletij je neodgovorno," je zapisal v sporočilu za javnost. "Če želita Viktor Orban in Jaroslaw Kaczynski vsem preprečiti uporabo teh sredstev, bosta morala to pojasniti milijonom delavcev, podjetnikov, županov in študentov, znanstvenikom in kmetom, ki računajo na ta denar," je dodal.

Ne spreglejte