SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skoraj 80 odstotkov Evropejcev podpira pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava

0,19

termometer

EU evropska zastava
Foto: Reuters

Skoraj 80 odstotkov vprašanih Slovencev in Evropejcev podpira pogojevanje prejemanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil Evropski parlament. Nekaj več kot polovica prebivalcev EU in približno dve tretjini Slovencev pa podpira, da bi imela EU več sredstev za spopadanje s pandemijo bolezni covid-19.

Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 24.812 anketirancev iz vseh 27 članic EU, 77 odstotkov Evropejcev podpira zamisel, da bi morala EU zagotavljati sredstva državam članicam le pod pogojem, da nacionalna vlada spoštuje demokratična načela in vladavino prava. V Sloveniji ta delež znaša 78 odstotkov vprašanih. Vsaj sedem od desetih sodelujočih se strinja s to trditvijo v 26 državah članicah EU, izjema je le Češka, piše STA.

Pogojevanje črpanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava je ena od ključnih spornih točk v pogajanjih o 1.824 milijard evrov vrednem svežnju za spoprijem s posledicami pandemije bolezni covid-19, ki se trenutno nadaljujejo v EU.

Da bi morala EU imeti na voljo več finančnih sredstev za spopadanje s posledicami pandemije bolezni covid-19, meni 54 odstotkov vprašanih v EU, v Sloveniji pa 62 odstotkov. Večina se s to trditvijo strinja v 20 državah, še kaže anketa, so danes sporočili iz parlamenta, piše STA.

Večina: Javno zdravje mora imeti prednost

54 odstotkov vprašanih državljanov EU meni tudi, da bi moralo imeti pri porabi dodatnih sredstev v proračunu EU prednost javno zdravje. V Sloveniji ta delež znaša 58 odstotkov.

Dve tretjini anketirancev v vsej EU in 63 odstotkov v Sloveniji se strinja, da bi morala imeti EU več pristojnosti za obvladovanje kriz, kot je pandemija bolezni covid-19. Le četrtina vprašanih v EU se s to trditvijo ne strinja.

Od začetka pandemije novega koronavirusa je Evropski parlament naročil tri posebne raziskave, ki merijo evropsko javno mnenje v obdobju pandemije. Najnovejšo raziskavo je med 25. septembrom in 7. oktobrom 2020 izvedel inštitut Kantar na spletu in po telefonu. Anketa je bila omejena na anketirance, stare od 16 do 64 let, v nekaterih državah, tudi v Sloveniji, pa od 16 do 54 let. Reprezentativnost na nacionalni ravni zagotavljajo kvote glede na spol, starost in regijo, so še navedli v parlamentu, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin