SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maduro pogovore z opozicijo na Barbadosu označil za uspešne

0,07

termometer

Nicolas Maduro | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pogovore z opozicijo na Barbadosu označil za uspešne. O podrobnostih ni govoril. | Foto: Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pogovore z opozicijo na Barbadosu označil za uspešne. O podrobnostih ni govoril. Foto: Reuters

Venezuelska vlada in opozicija sta se na tridnevnih pogovorih na Barbadosu dogovorili o vzpostavitvi delovne skupine, ki bo omogočala stalne pogovore za rešitev politične krize v Venezueli, je v četrtek sporočila Norveška, ki posreduje med sprtima stranema.

Norveška zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je sporočila, da sta strani vzpostavili pogajalsko omizje, ki bo delovalo stalno in učinkovito, da bi dosegli usklajeno rešitev v okviru ustave. "Predvidoma bosta strani izvedli posvetovanja, da bi pospešili pogajanja," je dodala norveška zunanja ministrica.

Nicolas Maduro Novice Maduro ob začetku novega kroga pogajanj z opozicijo optimističen

Maduro pogovore na Barbadosu označil kot uspešne

Predstavnik opozicijskega voditelja Juana Guaidoja Stalin Gonzalez je na Twitterju zapisal, da Venezuelci želijo odgovore in rezultate. Njegova stran bo opravila posvetovanja, da bi dosegli napredek in končali trpljenje. Vladni pogajalec Hector Rodriguez je povedal, da pričakuje kompleksno pot, ki bo vodila k dogovoru o demokratičnem sobivanju, kjer se strani medsebojno priznavata.

Juana Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, še vedno oklepa oblasti. | Foto: Reuters Juana Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, še vedno oklepa oblasti. Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pogovore, ki so potekali od ponedeljka do srede na Barbadosu, označil kot uspešne. "Po intenzivnem delu smo z norveško vlado in opozicijo oblikovali šest točk," je dejal Maduro, pri čemer ni pojasnil, kaj te točke določajo.

Venezuela Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Venezuela v politični krizi od letošnjega januarja

Prvi krog pogajanj med venezuelsko vlado in opozicijo je potekal maja v Oslu, končal pa se je brez preboja. Strani iščeta rešitev za konec hude politične krize, v kateri je ta južnoameriška država od januarja, ko se je predsednik parlamenta Guaido razglasil za začasnega predsednika države.

Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, oklepa oblasti.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin