Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
9.51

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

17

Natisni članek

Kosovo policija Srbija kriminal

Torek, 28. 5. 2019, 9.51

4 leta, 11 mesecev

Napetost na Kosovu: srbska vojska v bojni pripravljenosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

17

Pripadniki specialne enote kosovske policije so davi na severu Kosova prijeli 13 Srbov, med katerimi so tudi pripadniki kosovske policije. V streljanju naj bi bila lažje ranjena dva Srba. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem zaradi dogajanja na Kosovu odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. 

Zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu so v štirih občinah na severu Kosova zjutraj prijeli 13 oseb. Osumljeni naj bi bili tudi vpleteni v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Operacija kosovske policije se je začela približno ob peti uri, v omenjenih občinah so se oglasile sirene za nevarnost.

Ramush Haradinaj
Novice Haradinaj ovrgel možnost menjave ozemlja s Srbijo

Haradinaj: Gre za operacijo proti organiziranemu kriminalu

Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil akcijo kosovskih specialnih enot in poudaril, da gre za operacijo proti tihotapljenju in organiziranemu kriminalu. Kot poroča B92, se aretacije odvijajo v občini Zubin Potok na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo.

V vasi Zupče naj bi po poročanju srbskega portala kosovskim specialistom s pomočjo 15 oklepnih vozil uspelo prebiti barikado, pripadniki specialnih enot pa naj bi hodili proti vasi Varage. Kot navajajo, naj bi med pohodom pripadniki enot streljali na obe strani, metali pa naj bi tudi ročne bombe. Kot še poroča B92, so občani prestrašeni, zapirajo se v hiše, nekateri so pobegnili celo v gozd.

Novice Györkös Žnidarjeva: Policija v primeru Haradinaja strokovno in zakonito opravila svoje delo

Vučić odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da so do zob oboroženi kosovski specialci zjutraj vdrli na sever Kosova, da bi povzročili strah in paniko.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi omenjene operacije kosovske policije odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. | Foto: Reuters Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi omenjene operacije kosovske policije odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Foto: Reuters

"Več dni smo opozarjali, da se pripravlja takšen scenarij in aretacije Srbov, država Srbija je pozivala, da se to prepreči, ker to predstavlja igranje z mirom na ozemlju naše južne pokrajine," je izjavil Đurić. Ob tem je poudaril, da je v imenu predsednika Vučića obvestil mednarodne predstavnike, da ni nikakršnega dvoma, kakšen bo odziv Srbije, če se ta operacija takoj na ustavi.

V operaciji aretirana in ranjena tudi člana misije Združenih narodov

V omenjeni operaciji sta bila aretirana in ranjena tudi dva člana osebja misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik). Informacijo o tem je sporočila misija Unmik, ki je ob tem izrazila zaskrbljenost nad razmerami. Oba so prepeljali v bolnišnico, okoliščine aretacije pa še preverjajo, piše na spletni strani Unmika.

Vodja misije Zahir Tanin je pozval k njuni takojšnji izpustitvi. Ob tem je posvaril, da bodo na vsakršno škodovanje osebju Združenih narodov odgovorili na najvišji pravni in diplomatski ravni. Rusija je sporočila, da je eden od aretiranih pripadnikov misije ZN ruski državljan.

Moskva je "nezaslišan incident" obsodila in zahtevala takojšnjo izpustitev ruskega člana osebja Unmika. Kot so poudarili, ima prijeti ruski državljan diplomatsko imuniteto. Kosovski predsednik Hashim Thaci je novinarjem dejal, da se je ruski državljan izdajal za diplomata ter da je kosovski policiji poskušal preprečiti, da bi izvajala svoje dolžnosti. Kasneje so ruskega državljana izpustili.

Protesti v Srbiji
Novice Srbija: "Totalitarni režim, brezpravna država in demokracija, ki si tega imena ne zasluži" #video

Operacija poteka po celotnem Kosovu

Mednarodna misija Kfor je sporočila, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu in da ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, ki jih sumijo korupcije in kriminala. "Za zdaj spremljamo situacijo, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo," je izjavil tiskovni predstavnik Kfora Vincenzo Grasso. Po njegovih besedah gre za policijsko akcijo, kakršne so v preteklosti že potekale, tako da Kfor samo spremlja situacijo.

Kosovska policija je operacijo izvedla manj kot 24 ur po tistem, ko je srbska skupščina začela razpravo o Kosovu, v kateri je srbski predsednik sporočil, da je prišel čas odločitve "med sladkimi lažmi in grenko resnico" o Kosovu, in opozoril, da bo Srbija izgubila vse, če ne bo dosegla kompromisa z Albanci.

Ne spreglejte