Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2015,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 23. 7. 2015, 18.17

8 let

Györkös Žnidarjeva: Policija v primeru Haradinaja strokovno in zakonito opravila svoje delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v odgovoru na interpelacijo, s katerim se je danes seznanila vlada, zavrnila vse očitke poslancev SDS.

Očitki po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev državnopravne ureditve, policija pa je v primeru Ramuša Haradinaja opravila svoje delo zakonito in strokovno.

Vlada podprla svojo ministrico Vlada se je namreč na današnji seji seznanila z odgovorom na interpelacijo, ki so jo zaradi pridržanja nekdanjega kosovskega predsednika vlade Ramuša Haradinaja zoper ministrico vložili poslanci SDS, ter odgovor Györkös Žnidarjeve podprla. Ministrica mora sicer odgovor na interpelacijo v DZ posredovati do petka, DZ pa bo interpelacijo predvidoma obravnaval septembra.

Ministrica sicer očitke predlagateljev interpelacije v celoti in popolnoma zavrača, saj po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev državnopravne ureditve oziroma argumentaciji, ki ruši temeljne postulate delovanja sistema nacionalne varnosti.

"Policija je zakonito in strokovno opravila svoje delo" Kot trdi ministrica, je policija zakonito in strokovno opravila svoje delo, ko je osebo pod veljavnim mednarodnim razpisom iskanja privedla v nadaljnji postopek pristojnim pravosodnim organom v odločanje.

"Zato se vsebina interpelacije manifestira najmanj kot nerazumevanje zakonitega dela policije, ki v fazi izvajanja mednarodnih tiralic izvede samo privedbo pred pristojni pravosodni organ, ta pa nato v celoti prevzame vodenje postopka, na kar kot ministrica za notranje zadeve v izogib moralnemu hazardu ne more in niti ne sme nikakor vplivati," je zapisala Györkös Žnidarjeva.

"Zgolj veljavni diplomatski potni list še ne pomeni priznanja osebne nedotakljivosti osebe" Odločitev, ali se nazadnje uresniči izročitev osebe, je v izključni pristojnosti vsake posamezne države, in sicer pravosodnih organov, ne policije ali ministrstva za notranje zadeve, je še dodala. Policija in MNZ tako nimata pristojnosti odločanja oziroma ocenjevanja veljavnosti in upravičenosti odločitve o razpisu mednarodne tiralice pravosodnih organov.

Kot je še zapisano v odgovoru, zgolj veljavni diplomatski potni list še ne pomeni priznanja osebne nedotakljivosti osebe. Ministrica ob tem posebej poudarja, da se Ramuš Haradinaj v policijskem postopku in na naroku pred preiskovalno sodnico na poseben status ni skliceval.

Ne spreglejte