Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2018,
18.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

ZDA Srbija Združeni narodi Ramush Haradinaj Kosovo

Nedelja, 30. 9. 2018, 18.45

5 let, 6 mesecev

Haradinaj ovrgel možnost menjave ozemlja s Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Ramush Haradinaj | Haradinaj je dejal, da je v ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova. Zatrdil je tudi, "da ne bo odlašanja glede vizumske liberalizacije" za Kosovo. | Foto Reuters

Haradinaj je dejal, da je v ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova. Zatrdil je tudi, "da ne bo odlašanja glede vizumske liberalizacije" za Kosovo.

Foto: Reuters

Kosovski premier Ramush Haradinaj je danes na novinarski konferenci v Prištini zatrdil, da državljanov ni treba biti strah pred kakšnim dogovorom s Srbijo glede menjave ozemlja, ker da tega ne bo.

Po vrnitvi iz ZDA, kjer se je v prvi vrsti udeležil splošne razprave v okviru Generalne skupščine Združenih narodov, je Haradinaj sporočil, da so mu ameriški predstavniki dejali, da bi moralo Kosovo ostati v okviru sedanjih meja.

"Vsi so izrazili mišljenje, da je sporazum s Srbijo o priznanju neizbežen, ne pa tudi spreminjanje meja ali izmenjava ozemlja. Zagotavljam vam, da nimate razlogov za skrb, ker ideja o popravljanju meja in menjavi ozemlja ni prišla od ZDA," je dejal Haradinaj.

Hashim Thaci Gazivoda
Novice Vučić razglasil stopnjo najvišje pripravljenosti srbske vojske

V ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova

Pojasnil je še, da se je s predstavniki ZDA pogovarjal predvsem o varnosti, oblikovanju vojske Kosova, članstvu v Interpolu pa tudi o dialogu s Srbijo. "Poudaril sem, da je pravno obvezujoč sporazum nujen, vendar ne s spreminjanjem meja ali teritorialne menjave," je še povedal.

Dodal je še, da je v ZDA dobil "blagoslov" za oblikovanje varnostnih sil Kosova. Prav tako je zatrdil, "da ne bo odlašanja glede vizumske liberalizacije" za Kosovo.

Podprl pa je tudi kosovskega predsednika Hashima Thacija, ki je v soboto poskrbel za dvig napetosti s Srbijo z obiskom akumulacijskega jezera Gazivode s hidroenergetskim kompleksom na severozahodu Kosova, ki si ga lastita tako Srbija kot Kosovo. Haradinaj je dejal, da bi moral Thaci obiskovati vse dele Kosova.

Kosovo
Novice Vučića na Kosovu ustavili z gradbenimi stroji in tovornjaki
Ne spreglejte