Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2020,
16.55

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Natisni članek

vojni zločini Haag Kosovo Hashim Thaci

Sreda, 24. 6. 2020, 16.55

3 leta, 9 mesecev

Kosovski predsednik Thaci obtožen vojnih zločinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Hashim Thaci | Hashim Thaci je bil eden od vojaških poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se je v času konflikta med letoma 1998 in 1999 borila za samostojnost Kosova. | Foto Getty Images

Hashim Thaci je bil eden od vojaških poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki se je v času konflikta med letoma 1998 in 1999 borila za samostojnost Kosova.

Foto: Getty Images

Kosovski predsednik Hashim Thaci je po tem, ko je tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu danes sporočilo, da je proti njemu vložilo obtožnico, odpovedal udeležbo na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Washingtonu, predvidenem za soboto. Pogovori v Beli hiši se bodo kljub temu zgodili.

Da je Hashim Thaci ravnokar odpovedal udeležbo na srečanju, je na Twitterju popoldne sporočil ameriški odposlanec za dialog Beograda in Prištine Richard Grenell. Kot je zapisal, spoštuje Thacijevo odločitev, da ga na pogovore ne bo, "dokler se ne razrešijo pravna vprašanja teh obtožb". Zatrdil je tudi, da sobotni pogovori kljub temu bodo, a med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Avdullahom Hotijem.

Thaci se v domovino vrača v četrtek

Še preden je odjeknila novica iz Haaga, je Thaci z letalom že odpotoval v ZDA, poroča STA. Iz njegovega urada so danes sporočili, da se v domovino vrača v četrtek. Beograd in Priština sta leta 2011 pod okriljem EU začela pogajanja za normalizacijo odnosov, a so ta konec leta 2018 zašla v slepo ulico, potem ko je Priština uvedla carine na srbsko blago, Srbija pa vztraja pri kampanji za umik priznanja Kosova.

Še preden je odjeknila novica iz Haaga, je Thaci z letalom že odpotoval v ZDA. Iz njegovega urada so danes sporočili, da se v domovino vrača v četrtek. | Foto: Reuters Še preden je odjeknila novica iz Haaga, je Thaci z letalom že odpotoval v ZDA. Iz njegovega urada so danes sporočili, da se v domovino vrača v četrtek. Foto: Reuters

Hoti, ki je vodenje kosovske vlade prevzel ta mesec, je že po nekaj dneh na položaju odpravil omejitve uvoza blaga za Srbijo in s tem odprl pot za nadaljevanje pogajanj. Prejšnja kosovska predsednika vlade Ramush Haradinaj in Albin Kurti sta to zavračala.

Očitajo jim skoraj sto umorov, mučenja, pregone in prisilna izginotja

Tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu v Haagu je danes sporočilo, da je že aprila vložilo obtožnico proti Thaciju in še devetim drugim osebam, ki jih bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po navedbah tožilstva so obtoženi odgovorni za skoraj sto umorov, pa tudi za številna mučenja, pregone in prisilna izginotja. Obtožnica sicer še ni pravnomočna, saj jo za zdaj še pregledujejo sodniki, ki imajo za to šest mesecev časa.

Koronavirus v Romuniji
Novice Na Balkanu visok porast okužb, največ so jih našteli v tej državi #video
Ne spreglejte