Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
18.15

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Albin Kurti Srbija Kosovo

Četrtek, 28. 9. 2023, 18.15

7 mesecev, 1 teden

Kosovo zahteva mednarodne sankcije proti Srbiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Vrh EU - Zahodni Balkan. Albin Kurti | Kosovski premier Albin Kurti že več dni objavlja podatke, ki naj bi nakazovali, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo. | Foto Bojan Puhek

Kosovski premier Albin Kurti že več dni objavlja podatke, ki naj bi nakazovali, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Foto: Bojan Puhek

Kosovo je danes mednarodno skupnost pozvalo k uvedbi sankcij proti Srbiji, saj naj bi ta po navedbah oblasti v Prištini zagotovila orožje, s katerim so napadalci v nedeljo izvedli napad na kosovsko policijo, v katerem je bil ubit policist. "Če bo to ostalo nekaznovano, bo Srbija zločin ponovila," je izjavil kosovski premier Albin Kurti.

Po besedah Kurtija je orožje, ki ga je kosovska policija zasegla po strelskem spopadu pri kraju Banjska na severu Kosova, v katerem so poleg policista umrli še trije napadalci, novo in je prišlo iz Srbije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Za to bi bilo treba Srbijo kaznovati," je kosovski premier dejal med današnjim govorom v parlamentu in ocenil, da bo v nasprotnem primeru Srbija zločin ponovila. Dodal je, da je Srbija napadalce tudi izurila.

Zasegli več milijonov evrov vredno orožje napadalcev

Glede na seznam orožja, ki ga je objavil Kurti, je policija med drugim zasegla oklepno vozilo, ročne bombe, puške AK-47 in raketomete v skupni vrednosti več milijonov evrov. Kurti je ob tem od srbskih oblasti zahteval, da predajo osumljence za napad, da bi jim lahko sodili na Kosovu.

Napad na policijsko patruljo se je po navedbah kosovske policije zgodil v nedeljo nekaj pred 3. uro blizu Banjske, ko je policija prišla tja zaradi blokade na eni od cest blizu meje s Srbijo.

Priština trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo

Spopadi med policijo in oboroženimi skupinami – skupno naj bi bilo v napad vpletenih okoli 30 ljudi – so se nato nadaljevali ves dan, v njih pa so umrli policist in trije napadalci. Kosovske oblasti so priprle šest domnevnih napadalcev, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, vključno s terorizmom. Šest drugih naj bi se po spopadih zdravilo v bolnišnici v južni Srbiji.

Oblasti v Beogradu na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem so sicer vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Aleksandar Vučić
Novice Vučić: Ne teroristi, to so bili družinski ljudje
Kosovo, policija
Novice Je ta človek dokaz, da je napad na Kosovu naročil Beograd?
Kosovo
Novice Znana identiteta ubitih napadalcev na severu Kosova
Ne spreglejte