SiolNET. Novice Svet
5,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Komu je namenjena nafta iz skrivnostnega tankerja, zasidranega na Hrvaškem?

5,70

termometer

Tanker | Tanker je bil v sredo zasidran med Omišljem in Reko, njegova usoda pa je nejasna.       Fotografija je simbolična.  | Foto: Getty Images
Tanker je bil v sredo zasidran med Omišljem in Reko, njegova usoda pa je nejasna. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

V hrvaške vode je 4. maja priplul tanker z nafto, ki bi moral tovor izkrcati v naftni družbi Janaf. Po opozorilih ameriške organizacije in lobistične skupine UANI se je tanker vrnil v Jonsko morje, v nedeljo pa se je spet odpravil proti Jadranu, je razkril hrvaški časnik Večernji list. Komu je namenjena nafta, ne želi odgovoriti nihče.

Tanker ARC 1, ki pluje pod panamsko zastavo, je postal politično in gospodarsko nezaželen, ko so odkrili, da najverjetneje prevaža iransko nafto. Čeprav EU ni uvedla embarga na iransko nafto, ta ni zaželena zaradi ameriških sankcij, vsi, ki bi želeli trgovati z njo, tudi banke, prek katerih se vršijo plačila, pa tvegajo kazni na ameriškem trgu.

Tanker je bil v sredo zasidran med Omišljem in Reko, njegova usoda pa je nejasna, piše Večernji list.

Iz družbe Janaf so v ponedeljek sporočili, da "Janafu prihod ladje ARC1 ni bil najavljen", iz pristanišča na Reki pa na poizvedbe časnika o usodi ladje, ki je v njihovem pristanišču, niso hoteli odgovoriti.

Kupec nafte bi bila lahko Madžarska ali Srbija 

Prav tako nobenih odgovorov ni dala slovenska agencija Capris oziroma njena reška podružnica, ki vodi dokumente ladje. Capris ni hotel imenovati ne kupca nafte ne končnega cilja, ki bi bil lahko Madžarska ali Srbija, piše omenjeni časnik.

Organizacija UANI (Združeni proti jedrskemu Iranu) je spremljala potovanje ladje vse od singapurskih vod do Omišlja ter nanjo opozorila pristanišče, agencijo in družbo Janaf. Ladja se je nato vrnila do Jonskega morja, tam ostala dan in pol ter se nato spet vrnila v Jadransko morje, do Reke, kjer je zdaj zasidrana.

Viktor Orban Novice Hrvaška Orbanu: Niti milimeter hrvaške obale nikoli ni bil madžarski Bencinska Posel danes Vlada spet znižala cene goriv, a le do tega datuma Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek svari pred regulacijo cen goriva

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin