SiolNET. Novice Slovenija
6,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počivalšek svari pred regulacijo cen goriva

6,00

termometer

Zdravko Počivalšek | "Cene goriv so visoke. Če pogledam, kaj se dogaja po svetu, bo šlo verjetno še višje," je opozoril Počivalšek in hkrati poudaril, da v Sloveniji za zdaj ni težav z dobavo goriv.  | Foto: STA
"Cene goriv so visoke. Če pogledam, kaj se dogaja po svetu, bo šlo verjetno še višje," je opozoril Počivalšek in hkrati poudaril, da v Sloveniji za zdaj ni težav z dobavo goriv. Foto: STA

"Cene goriv lahko znižamo, če odkrijemo nafto, začnemo predelovati nafto, znižamo nabavne cene na trgu ali pa cene ponovno reguliramo," je po dvigu cen goriva na Twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Pri tem je opozoril, da bi v primeru regulacije cen strošek prevalili na naše otroke, ki bodo plačevali naše kredite. 

"V letu 2022 so cene goriv nenadno narasle zaradi vojne v Ukrajini. Ker bi dvig cen (v ceno je vključeno morebitno tveganje) najbolj občutili državljani in gospodarstvo, je vlada ceno pogonskih goriv začasno regulirala," je odločitev vlade pojasnil Zdravko Počivalšek.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so se po koncu 45-dnevne cenovne regulacije ta teden močno dvignile. Po sankcijah, ki jih je Evropska komisija uvedla proti Rusiji, med katerimi je tudi embargo na uvoz ruske nafte, pa, kot kaže, višanju cen ni konca, na kar opozarja tudi gospodarski minister. 

"Cene goriv so visoke. Če pogledam, kaj se dogaja po svetu, bo šlo verjetno še višje. V Sloveniji goriva ne črpamo in ne predelujemo, tako da smo popolnoma odvisni od uvoza," je še zapisal. Poudaril je tudi, da v Sloveniji za zdaj ni težav z dobavo goriv, zato so cene ponovno liberalizirane, tako kot v vseh ostalih evropskih in tržno naravnanih državah po svetu.

OZS ob rasti cen goriv: Gospodarstvo krvavi, država mora pomagati
Gospodarstvo krvavi in nima več rezerv, v luči rasti cen pogonskih goriv in energije opozarjajo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Od države pričakujejo ukrepanje. Pri tem omenjajo vnovično regulacijo cen ali subvencioniranje cene. Rast cen cestnih prevozov za vsaj 10 odstotkov je medtem neizogibna.

gorivo dizel bencin črpalka Avtomoto Gorivo v Sloveniji in čez mejo, pritožbe tudi iz AMZS Hyundai tucson PHEV Avtomoto Smotrna izbira? Glede na privarčevano gorivo niti ne. kokain zaseg Španija Novice V rezervoarju za gorivo skrivali skoraj tri tone kokaina Chelsea Sportal Chelsea po odhodu Abramoviča tone vse globlje, nogometaši kupujejo gorivo za avtobus

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin