Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 12. 2021,
9.49

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

17

Natisni članek

olimpijske igre ZDA Kitajska

Torek, 7. 12. 2021, 9.49

2 leti, 4 mesece

Kitajski komunisti grozijo ZDA s povračilnimi udarci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

17

Xi Jinping, Kitajska | ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih OI zaradi kršitev človekovih pravic na Kitajskem. | Foto Reuters

ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih OI zaradi kršitev človekovih pravic na Kitajskem.

Foto: Reuters

Kitajske komunistične oblasti so danes obsodile Združene države Amerike, ki so v ponedeljek napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto. Pravijo, da nasprotujejo "ideološkim predsodkom" in "zlim namenom".

Kitajska odločno nasprotuje bojkotu, napovedala pa je tudi odločne protiukrepe. Obenem so na Kitajskem Washington obsodili "kršenja politične nevtralnosti v športu".

"Poskusi ZDA, da bi se vmešale v zimske olimpijske igre v Pekingu zaradi ideoloških predsodkov, ki temeljijo na lažeh in govoricah, bodo le razkrili njihove zlovešče namene," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Peking olimpijske igre
Novice ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu

Športniki bodo tekmovali kot vedno

ZDA so napovedale diplomatski bojkot zimskih OI zaradi kršitev človekovih pravic na Kitajskem, so v ponedeljek poročale agencije. Gre za ukrep, ki ne bo vplival na udeležbo in olimpijske nastope ameriških športnikov v Pekingu.

Ti bodo v Pekingu tekmovali kot vedno, ZDA pa na igre ne bodo poslale diplomatskega predstavnika kot odgovor na kršenje človekovih pravic, je v ponedeljek sporočila Bela hiša. Organizacije za človekove pravice oblastem v Pekingu očitajo pokrajinah.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Ursula von der Leyen
Novice 300-milijardni odgovor Evrope kitajski "svilni cesti"

Kitajci izvajajo "genocid nad muslimanskim prebivalstvom"

Predsednik Joe Biden je prejšnji mesec, ko je kritično govoril o stanju človekovih pravic na Kitajskem, dejal, da razmišlja o diplomatskem bojkotu. V Washingtonu zagovarjajo stališče, da gre pri kršitvah človekovih pravic Ujgurov v pokrajini Šindžjang za "genocid nad manjšinskim muslimanskim prebivalstvom".

Že po javno izraženi grožnji z napovedjo diplomatskega bojkota iger so se na kitajskem zunanjem ministrstvu odzvali zelo odklonilno. Zhao Lijian je takrat posvaril vpletene, "naj nehajo pozivati k bojkotu iger, da to ne bi ogrozilo dialoga in sodelovanja med Kitajsko in ZDA pri pomembnih zadevah".

Peng Shuai
Sportal WTA zaradi Peng Shuai odpovedalo vse turnirje na Kitajskem

Bach: Tiha diplomacija je glede Kitajske najboljša poteza

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach kljub ostrim kritikam v primeru ravnanja glede kitajske teniške igralke Peng Shuai ne želi odstopiti od svojega načina. "Z našega vidika je tiha diplomacija najboljša pot, ki jo bomo nadaljevali," je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa med drugim dejal Bach.

Pri Moku doslej v primeru Peng Shuai - kitajska teniška igralka je nekdanjega visokega funkcionarja obtožila spolnega napada, nato pa za več tednov povsem izginila iz javnosti - nikoli niso obsodili ravnanja kitajskih oblasti ali zahtevali pojasnil uradne Kitajske, kaj se dogaja z igralko.

"Lahko vam zagotovim, da bomo o vseh vidikih tega primera še naprej razpravljali s kitajsko stranjo," je dejal Bach, potem ko so pri Moku opravili dva videoklica z nekdanjo številko 1 v dvojicah, in dodal: "Skupaj s številnimi športniki in ljudmi po vsem svetu smo delili našo skrb za Peng Shuai, ko je dolgo ni bilo na spregled."
Ne spreglejte