Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
8.06

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

8

Natisni članek

ZDA Kitajska

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 8.06

3 leta, 9 mesecev

Kitajska zasedla ameriški konzulat v Chengduju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

8

Kitajske oblasti so danes zasedle konzulat ZDA v Chengduju, potem ko so pred dnevi zaradi zaostrovanja odnosov med velesilama ukazale njegovo zaprtje. S tem se je Peking odzval na zaprtje kitajskega konzulata v ameriškem Houstonu.

KItajska
Novice Kitajci vračajo udarec ZDA: Zaprite konzulat v Chengduju

Kitajska televizija CCTV je predvajala posnetke, kako so danes na stavbi najprej spustili ameriško zastavo. Uradni Peking pa je pozneje potrdil, da so konzulat formalno zaprli ob 10. uri po lokalnem času. Ameriški diplomati so se umaknili, kitajske oblasti pa so nato vstopile v stavbo in prevzele nadzor, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Ameriško zunanje ministrstvo je bilo danes kritično do zaprtja konzulata. "Konzulat je bil 35 let v središču naših odnosov z ljudmi v zahodni Kitajski, tudi s Tibetom," je sporočil tiskovni predstavnik, piše STA.

Odnosi med velesilama so se zaostrili v zadnjih tednih

Nadaljeval je, da so razočarani in da bodo še naprej poskušali doseči ljudi v tej pomembni regiji s pomočjo drugih diplomatskih misij na Kitajskem, poroča britanski BBC. Odnosi med velesilama so se zaostrili v zadnjih tednih. Washington je najprej ukazal zaprtje kitajske diplomatske misije v Houstonu, Peking pa je nato ukazal zaprtje ameriške diplomatske misije v Chengduju, mestu, ki je sicer strateško pomembno zaradi bližine Tibeta. Oba konzulata so zaprli 72 ur po ukazu.

Peking zaprtje konzulata zagovarja, da je bilo to nujno. | Foto: Reuters Peking zaprtje konzulata zagovarja, da je bilo to nujno. Foto: Reuters

Peking zaprtje konzulata zagovarja, da je bil to primeren in nujen odgovor na nerazumen ukrep ZDA. Predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin je novinarjem pojasnil, da so nekateri zaposleni na ameriškem konzulatu sodelovali pri aktivnostih, ki niso bile del njihovih pristojnosti, na primer vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Washington je medtem zaprtje konzulata v Houstonu utemeljil s tem, da so skušali tamkajšnji diplomati ukrasti ameriške poslovne skrivnosti ter se dokopati do znanstvenih in medicinskih raziskav. Zaprtje konzulatov pomeni dodatno zaostritev že tako napetih odnosov med ZDA in Kitajsko. Te bremenijo tako ravnanje Kitajske ob izbruhu novega koronavirusa kot trgovinska politika med državama in ravnanje kitajskih oblasti v Hongkongu in Xinjiangu. Po oceni Kitajske so odnosi z ZDA trenutno najslabši od vzpostavitve diplomatskih stikov med državama leta 1979, še navaja STA.

ZDA koronavirus
Novice Novi koronavirus se v ZDA ne ustavlja: potrdili več kot 70 tisoč novih okužb
Ne spreglejte