Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Kitajska

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2014, 10.57

8 let, 4 mesece

Kitajska umetnike kazensko pošilja na vas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Tako kot v času Mao Cetunga naj bi umetniki na vasi "doživeli življenje".

Čeprav se zdi, da Kitajska postaja bolj demokratična, ni povsem tako. To še posebej občutijo kitajski umetniki.

Najslavnejši kitajski umetniški disident je gotovo Ai Weiwei, ki so ga leta 2011 za 81 dni zaprli brez obtožnice in je še vedno v hišnem priporu. Ai sicer ni v nemilosti zaradi svojega umetniškega dela – svoje instalacije večinoma postavlja v tujini –, temveč zaradi aktivističnega delovanja, saj se gromovito zavzema za človekove pravice.

"Umetniki naj promovirajo socializem" Toda tudi drugim kitajskim sodobnim umetnikom ni lahko. Pred tedni je kitajski predsednik Ši Jinping umetnike pozval, naj priljubljenosti ne dosegajo z vulgarnimi umetninami in naj ne postanejo "sužnji trga", temveč naj promovirajo socializem. Mediji so njegovo opazko nemudoma primerjali z Mao Cetungom, ki je s kulturno revolucijo dodobra spremenil kitajsko umetniško življenje. Državni mediji so nemudoma opozorili, da "umetnosti ne more biti brez političnega vodenja".

Kolonije za pravi odnos do umetnosti Zdaj bo država za umetnike, filmske delavce in televizijske osebnosti organizirala posebne kolonije na vaseh, da bi, kot so navedli kitajski državni mediji, "dobili pravi odnos do umetnosti".

Mesečne kolonije bo po poročanju agencije Xinhua organizirala glavna državna organizacije za medije, založništvo, radio, film in televizijo. Scenaristi, režiserji in voditelji oddaj bodo za mesec dni odšli v ruralne predele, ki so "odločilno prispevali k zmagi v revolucionarni vojni". S tem naj bi dosegli, da bodo umetniki ustvarili več "veličastnih umetnin". V kolonijo naj bi odšlo najmanj sto ustvarjalcev.

Prepovedani in cenzurirani filmi V času predsednika Ši Jinpinga se je močno povečal nadzor države nad umetnostjo. Tisti, ki skušajo z umetnostjo izzvati kitajsko partijo, so hitro cenzurirani. Film Ščepec greha z zlato palmo v Cannesu nagrajenega režiserja Jia Zhangke je bil na Kitajskem v celoti prepovedan, film Nikogaršnja zemlja režiserja Ning Haoja pa so prikazovali močno cenzuriran.

"Ši Jinping je pod pritiskom zaradi protikorupcijskih akcij, kar gotovo škoduje tudi drugim ravnem življenja," je za Guardian dejal Joseph Cheng, profesor politologije iz Hongkonga. "Tak program je le vrh pritiska na inteligenco in umetnike. S tem skušajo utišati vsakršno kritiko sistema."

Po mnenju analitikov je to tudi močno sporočilo sistema državljanom, naj nikar ne izzivajo režima. "Dokler si tiho, lahko v miru služiš denar," je še dejal profesor Cheng.

Ne spreglejte