Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
15.55

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Natisni članek

Rusija opozicija volitve Recep Tayyip Erdogan Kemal Kilicdaroglu Turčija

Sobota, 13. 5. 2023, 15.55

11 mesecev, 2 tedna

Kilicdaroglu obljublja boj zoper lopove v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

3

Kemal Kilicdaroglu | "Turčijo bom rešil pred tolpo petih," je v nagovoru, kjer je nanizal svoje obljube še zatrdil 74-letni opozicijski voditelj in se s tem navezal na pet gradbenih podjetij, tesno povezanih z vladajočo stranko AKP. | Foto Guliverimage

"Turčijo bom rešil pred tolpo petih," je v nagovoru, kjer je nanizal svoje obljube še zatrdil 74-letni opozicijski voditelj in se s tem navezal na pet gradbenih podjetij, tesno povezanih z vladajočo stranko AKP.

Foto: Guliverimage

Turški opozicijski predsedniški kandidat Kemal Kilicdaroglu je na petkovem shodu v Ankari obljubil, da bo Turčiji znova prinesel "mir in demokracijo", državo pa rešil pred lopovi, poroča MMC RTVS.

V nedeljo bodo v Turčiji potekale težko pričakovane predsedniške in parlamentarne volitve. Analitiki napovedujejo tesen boj med dosedanjim predsednikom Erdoganom in kandidatom Republikanske ljudske stranke (CHP) Kemalom Kilicdaroglujem. Končni rezultat naj bi bil znan šele po drugem krogu, ki bo 28. maja. Trenutno naj bi imel Kilicdaroglu po anketah rahlo prednost. 

Kilicdaroglu je v petek v turški prestolnici na velikem shodu nagovoril svoje privržence in volivce pozval, naj oddajo svoj glas, ne glede na skrbi zaradi morebitnih volilnih zlorab. Kot je pojasnil, so delali leto in pol, da bi zagotovili varnost volilnih skrinjic, poleg tega pa imajo predstavnike na vseh voliščih.

Opozicijski kandidat napovedal boj proti lopovom

"Delal bom za ljudi te države. Prinesli bomo demokracijo. Našo državo bomo vsemu svetu predstavili kot tisto, ki je z demokratičnimi sredstvi prinesla demokracijo. Mladi in ženske v tej državi bodo spremenili avtoritarno vladavino z demokratičnimi sredstvi," je dejal zbrani množici.

"Turčijo bom rešil pred tolpo petih," je v nagovoru, kjer je nanizal svoje obljube, še zatrdil 74-letni opozicijski voditelj in se s tem navezal na pet gradbenih podjetij, tesno povezanih z vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki prevladujejo pri gradbenih projektih javno-zasebnega partnerstva.

Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan v primeru poraza na volitvah napoveduje spoštovanje izidov

Kilicdaroglu je po navedbah virov iz njegove Republikanske ljudske stranke (CHP) na shodu v mestu Samsun ob Črnem morju, ki se ga je udeležil pred zborovanjem v Ankari, nosil neprebojni jopič, saj naj bi prejeli obveščevalne podatke o možnosti napada. Na posnetkih shoda je poleg Kilicdarogluja na odru videti tudi varnostnike z jurišnimi puškami, kar je bilo po poročanju Reutersa videti prvič med predvolilno kampanjo.

Moskva zanika obtožbe

V petkovem pogovoru za Reuters je Kilicdaroglu dejal, da imajo v njegovi stranki konkretne dokaze o odgovornosti Rusije za širjenje ponarejenih vsebin na spletu pred volitvami. Kot je dejal, je popolnoma nesprejemljivo, da se Rusija vmešava v turške notranje zadeve, a je vseeno zatrdil, da bo ohranil dobre odnose z Moskvo, če bo postal predsednik.

Kilicdaroglu je na Twitterju že v četrtek Rusijo obtožil, da stoji za montažami, zarotami, ponaredki in lažnimi posnetki na spletu. Na vprašanje, zakaj se je odločil za tako odkrite obtožbe na družbenem omrežju, je dejal, da tega ne bi zapisal, če ne bi imeli konkretnih dokazov o vmešavanju.

Moskva vse obtožbe odločno zanika in tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so ljudje, ki so te obtožbe posredovali Kilicdarogluju, lažnivci. Kot je še dejal Peskov, Rusija izjemno ceni Turčijo, s katero imata tesne gospodarske vezi.

Deloval bi v skladu s sodobnim svetom

Glede širitve zveze Nato − Erdogan je do zdaj blokiral članstvo Švedske − je Kilicdaroglu odgovoril pritrdilno, povedal pa ni ničesar konkretnega. "Naše odnose z Natom bomo ohranili v enakem okviru, kot so bili v preteklosti," je dodal.

Po njegovih besedah je bila temeljna težava turške zunanje politike do zdaj izključitev zunanjega ministrstva pri oblikovanju te politike, ki jo je ustvarjal Erdogan sam. Kilicdaroglu je napovedal, da bo sam ob morebitni zmagi na volitvah vodil v mir usmerjeno zunanjo politiko, ki daje prednost nacionalnim interesom in deluje v skladu s sodobnim svetom.

Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan
Novice Erdogan izgublja privlačnost: je konec obdobja vladavine s trdo roko?
Recep Tayyip Erdogan, turški predsednik
Novice Erdogan pred volitvami glavnega tekmeca označil za pijanca
Ne spreglejte