Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2022,
20.32

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

10

Natisni članek

Vladimir Putin

Petek, 4. 3. 2022, 20.32

2 leti, 1 mesec

Kdo je Vladimir Putin? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

10

Kmalu 70-letni Vladimir Vladimirevič Putin, ki z železno roko vodi Rusijo že več kot dve desetletji, je razlog za trenutno največjo nevarnost Sloveniji in svetu. Putin je nekdanji vohun ruske tajne službe KGB, v politiko je vstopil šele pri 37 letih in se kmalu prebil do predsedniškega mesta. Takrat obubožano Rusijo je z ekonomskimi reformami uspešno okrepil, a pri tem uporabil železno pest. Opozicijski nasprotniki so končali v zaporu, celo tisti na begu so pogosto umirali v sumljivih okoliščinah. Kakšna je preteklost absolutističnega voditelja, ki ne skriva želje obnoviti nekdanjo Sovjetsko zvezo?

V 22 letih, odkar je od Borisa Jelcina prevzel krmilo Rusije, smo Vladimirja Vladimirovića Putina lahko opazovali v najrazličnejših oblikah. Od elegantno oblečenega politika, ki izjemno dobro pleše na mednarodnem parketu, do nepremagljivega gladiatorja, ki se je pripravljen spopasti z vsem in vsemi. Tudi velesilami. 

"Jaz nisem vaš prijatelj, niti nevesta niti ženin. Jaz sem predsednik Ruske federacije s 146 milijoni prebivalcev. Imamo določen nacionalni interes. In moja obveznost je stati za njimi."

Nekdaj član ruske tajne službe KGB se pri 37 letih poda v politiko

Na njegovo ideologijo je precej vplivalo tako dejstvo, da je odraščal v revščini, kot tudi dejstvo, da je bil Putinov dedek kuhar nosilcema absolutistične oblasti v Sovjetski zvezi – Leninu in Stalinu. Nekdanji častnik zloglasne ruske tajne službe KGB se je po padcu berlinskega zidu odločil vstopiti v politiko. Iz rojstnega mesta, tedaj še Leningrada, je v le nekaj letih prevzel predsedniški urad v Moskvi.

"Ne morem si predstavljati, da bi bil še kdaj lačen. To je glavno. V naši predstavi ruskega človeka imamo drugačne cilje. Gre za nekaj, kar seže čez horizont. Gre za nekaj duševnega, kar nas povezuje z Bogom," je leta 2013 izjavil Putin. 

Kmalu se pokaže, kako Putin misli voditi državo: z vojsko in trdo roko. Bogate podjetnike, ki se mu niso pokorili, je z lažnimi obtožbami poslal v zapor. Ravno tako je ukinil večino medijev, ki mu niso bili pogodu. Ruska pravica odločati o svetovni ureditvi je absolutna, trdi ruski politični filozof in geopolitik Aleksander Dugin. Kakšen je vpliv ruskega političnega filozofa na Vladimirja Putina, pove že dejstvo, da ga je imenoval za svojega posebnega predstavnika in svetovalca za zunanjo politiko.

Vladimir Putin
Novice Kaj ima za bregom Vladimir Putin?
Vladimir Putin
Novice Ameriški senator poziva Ruse k atentatu na Putina
Novice Ruska vojska ne izbira, uničuje tako mesta kot vasi #video
švedska vojska
Novice Putin sprožil tektonske premike: Skandinavci bi radi v Nato
Wolfgang Schüssel
Novice Ruski denar ni več dovolj: Putina zapustil tudi bivši avstrijski kancler

 

 

Ne spreglejte