SiolNET. Novice Svet
3,09

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Karantena: kaj je dovoljeno in kaj ne

3,09

termometer

dnevna soba sproščanje | | Foto:

Od začetka epidemije so karanteno odredili okoli 14 tisoč posameznikom. Kako se je treba med karanteno obnašati, kaj je dovoljeno in kaj ne, pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Pretekli teden so začeli veljati strožji ukrepi pri vstopu v Slovenijo iz nekaterih držav. Tako je 14-dnevna karantena obvezna tudi za vse, ki v Slovenijo prihajajo iz BiH, Srbije ali s Kosova, ne glede na državljanstvo, torej tudi za slovenske državljane. Državljani držav na t. i. rdečem seznamu morajo imeti tudi aktualno potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus, izdano znotraj EU. Notranji minister je v torek napovedal, da bo Slovenija na rdeči seznam držav uvrstila še Albanijo in Portugalsko.

V štirih dneh po začetku veljavnosti novih pravil so karanteno odredili 1.500 osebam, od začetka epidemije okoli 14 tisoč osebam, je poročal Pop TV. Več o tem, ob potovanju iz katerih držav je trenutno potrebna karantena, v članku Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno.

Posamezniku je karantena lahko odrejena tudi v primeru, da je bil v visoko tveganem tesnem stiku z okuženim bolnikom.

Na domačem ali začasnem naslovu

Karanteno posameznik, ki ima v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, preživlja na domačem oziroma začasnem naslovu. Če oseba nima stalnega ali začasnega prebivališča v Sloveniji ali iz utemeljenega razloga ne more prebivati na naslovu stalnega ali začasnega prebivališča, se karantena odredi na dejanskem naslovu, kjer bo oseba nastanjena. Stroške karantene pa oseba krije sama.

Karanteno posamezniku odredi ministrstvo za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre pa za ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje zdravim osebam. Odločbo za karanteno posameznik prejme po pošti in mora spoštovati vsebino odločbe za karanteno in navodila NIJZ.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Informacije glede karantenskih odločb na Ministrstvu za zdravje nudijo:
- po telefonu izključno na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15. 30 uro,
- po e-pošti na naslovu: karantena.mz@gov.si.

OSTANITE DOMA

 • Ne odhajajte od doma (ne zapuščajte svojega doma, ne hodite v službo, trgovino ali druge ustanove, ne uporabljajte javnega prevoza ali taksijev).
 • Izogibajte se stikom z drugimi in ne sprejemajte obiskov v svojem domu.
 • V času karantene se zamotite s prijetnimi dejavnostmi. Čas si lahko krajšate z vajami za fizično aktivnost, s kuhanjem, branjem, učenjem prek spleta, gledanjem filmov ipd.
 • Kljub osamitvi ostanite povezani z drugimi ljudmi, še posebej, če živite sami. Priskrbite si podporo prijateljev, družine in drugih. Poskusite ostati v stiku z njimi po telefonu, po pošti ali spletu. Dajte jim vedeti, da želite ostati povezani, in naj to postane vaša dnevna rutina. To je pomembno za vaše duševno počutje. Morda vam bo koristilo, da z njimi delite, kako se počutite, in morda bo to koristilo tudi njim.
 • Za osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, velja, da naj upoštevajo priporočila socialnega distanciranja. Socialno distanciranje pomeni, da naj osebe, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu, upoštevajo navodila, da se brez potrebe ne družijo z osebami zunaj skupnega gospodinjstva, pazijo na razdaljo 1,5 metra, v trgovino gredo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, ter kar največ poskusijo opraviti prek spletnih strani. Tisti, ki ne morejo dela opravljati od doma, lahko hodijo v službo, vendar naj se čim bolj natančno samoopazujejo in prenehajo delati ob pojavu bolezenskih težav. Osebe naj bodo pozorne na higieno. Osebam, ki živijo z vami v skupnem gospodinjstvu in jim ni bila odrejena karantena, ni odvzeta svoboda gibanja.

SPREMLJAJTE SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE

 • Spremljajte svoje zdravstveno stanje s pomočjo Tabele za spremljanje zdravstvenega stanja.
 • Če se pri vas v tem obdobju pojavijo znaki okužbe dihal (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje) ali drugi bolezenski znaki, navedeni v Tabeli za spremljanje zdravstvenega stanja, pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Zdravniku povejte, da ste v karanteni.
 • Zdravstveni delavci vam bodo dali navodila, ali je potreben obisk zdravnika. Prejeli boste tudi dodatna navodila, kot na primer, kako se odpravite na pot, kako si namestiti masko, kdaj se zglasiti v zdravstveni ustanovi, kateri vhod uporabiti ipd.
 • V primeru, da morate sami na pot do vstopne točke zdravstvenega doma, ne uporabljajte javnega prevoza, sistema souporabe avtomobilov ali taksijev.

ZAGOTAVLJANJE OSNOVNIH ŽIVLJENJSKIH POTREBŠČIN

 • Za zagotavljanje osnovnih živil in higienskih potrebščin se s svojci, sosedi ali prijatelji dogovorite, da vam jih priskrbijo in dostavijo na dom. Pri dostavi naj v vaš dom ne vstopajo, ampak naj potrebščine pustijo pred vhodnimi vrati in vas o tem obvestijo po domofonu ali telefonu. Za zagotavljanje osnovnih življenjskih potrebščin se lahko obrnete na civilno zaščito in lokalno skupnost (na primer lokalna izpostava Rdečega križa, prostovoljci itd).
 • Priporočamo uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v vaš dom in vam dostavi paket pred vhodna vrata. Priporočamo, da upoštevate priporočila na naslednji povezavi.

OMEJITE STIKE Z BOLNIKOM IN PREOSTALIMI ČLANI SKUPNEGA GOSPODINJSTVA

 • Kolikor je mogoče, omejite stike z bolnikom oz. bolnimi osebami v gospodinjstvu.
 • Z vsemi osebami skupnega gospodinjstva vzdržujte medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra.
 • Zdrave osebe se ne zadržujte v istih prostorih kot bolnik oz. bolni člani gospodinjstva. Če je možno, uporabljajte svoje prostore, ki so ločeni od prostorov, v katerih se zadržuje bolnik oz. bolni člani gospodinjstva. Spite v ločenem prostoru, če je to mogoče.
 • Zdrave osebe uporabljajte ločeno kopalnico kot bolnik oz. bolni člani gospodinjstva. Če nimate te možnosti, naj kopalnico za tuširanje/kopanje najprej uporabijo zdrave osebe in na koncu bolnik oz. bolne osebe. Če eno kopalnico uporablja več članov skupnega gospodinjstva, uporabljajte kopalnico posamično. Po uporabi kopalnice naj vsaka oseba počisti površine s čistili, ki jih imate doma.
 • Pri uporabi kuhinje se zdrave osebe izogibajte stikov z bolnikom oz. bolnimi člani gospodinjstva in se tam ne zadržujte hkrati z njimi. Obroke hrane uživajte ločeno, in sicer najprej zdravi člani gospodinjstva in nato bolnik oz. bolni člani gospodinjstva, ki naj vstopajo v kuhinjo šele takrat, ko so preostali člani že pojedli svoj obrok. Pred pripravo hrane in pred jedjo si skrbno umijte roke. Pomembno je, da vsakič počistite za sabo, tako površine, ki ste se jih dotikali, kot tudi posodo in pribor, ki ste jih uporabljali. Uporabljajte svoj jedilni pribor in ločeno shranjujte svojo kuhinjsko krpo.
 • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE

 • Socialna osamitev, nepredvidljivost in spremembe v rutini lahko prispevajo k povečanju stresa. Mnogi ljudje (tudi tisti, ki običajno nimajo težav z duševnim zdravjem) so v takih razmerah lahko zaskrbljeni. Razumljivo je, da izvajanje takih ukrepov lahko povzroči dolgočasje ali je frustrirajoče. Lahko se boste slabo počutili, imeli težave s spanjem, pogrešali družbo. Pomagate si lahko na preprost način:
  • Na spletu poiščite ideje za gibalne vaje, ki jih lahko izvajate doma.
  • Delajte stvari, pri katerih uživate: npr. branje, kuhanje, poslušanje radia, gledanje televizije ...
  • Poskušajte jesti zdravo in uravnoteženo, piti dovolj vode, izogibajte se kajenju, alkoholu in drogam.
 • Ob stalnem spremljanju novic boste lahko bolj zaskrbljeni. Zato poskusite omejiti čas, ki ga namenite spremljanju medijskega poročanja o epidemiji. Preverite novice le ob določenem času ali nekajkrat na dan.
 • Poskusite se osredotočiti na stvari, ki jih lahko nadzorujete, npr. svoje vedenje, s kom govorite, od koga dobivate informacije.

RAVNANJE S HIŠNIMI LJUBLJENČKI

 • Za hišne ljubljenčke v domačem okolju naj poskrbijo zdravi člani skupnega gospodinjstva, če je mogoče. Pred in po ukvarjanju z živaljo si umijte roke. Za sprehajanje psa se dogovorite z osebami zunaj svojega gospodinjstva (npr. s svojci, sosedi, prijatelji), ki si naj pred in po interakciji z živaljo umijejo roke.
 • Za zdaj ni dokazov za možnost prenosa okužbe z virusom SARS-CoV-2 prek hišnih ljubljenčkov.

UPOŠTEVAJTE HIGIENO ROK

 • Pogosto si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke. 
 • Ne dotikajte se obraza z nečistimi/neumitimi rokami.

NE DELITE SVOJIH OSEBNIH IN HIGIENSKIH PREDMETOV Z DRUGIMI

 • Uporabljajte svoj jedilni pribor, higienske pripomočke, perilo in brisače ter jih ne delite z drugimi.
 • Po uporabi osebnih in higienskih predmetov le-te očistite in jih shranjujte ločeno od preostalih.

ČIŠČENJE IN RAVNANJE Z ODPADKI

 • Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
 • Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, kuhinjski pult, nočne omarice, straniščno školjko, pipe umivalnikov, telefone, tipkovnice ipd.).
 • Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo) je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od preostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, zaščitena pred otroki in živalmi. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).
 • Preostale gospodinjske odpadke zavrzite kot običajno.
 • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.

KDAJ JE KONEC KARANTENE?

 • Karantena traja 14 dni od zadnjega visoko tveganega tesnega stika z bolnikom z boleznijo covid-9 oz. 14 dni od prihoda v Slovenijo (za osebe, ki jim je bila odrejena karantena ob vstopu v Slovenijo).
 • Tudi po prenehanju karantene še naprej upoštevajte pravilno higieno kašlja in si še naprej pogosto umivajte roke.
 • Spremljajte razmere v Sloveniji ter upoštevajte ukrepe in navodila strokovnjakov (pristojnih institucij).

Preberite še:

Jelko Kacin Novice "Če bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe" #video Koronavirus, maska, zaščita, oprema Novice Močan porast okužb v Sloveniji: v ponedeljek 13 novih #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin