SiolNET. Novice Svet
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanadske losose ujete zaradi plazu bodo reševali s helikopterjem

0,80

termometer

Kanada lososi plaz
Foto: Reuters

V kanadski provinci Britanska Kolumbija je zaradi plazu v reki Fraser ujetih več sto lososov. Ker tam ne morejo izleči iker, jih bodo sedaj s helikopterjem prenesli na varno, da bodo lahko poskrbeli za svoj naraščaj.

Kanadske oblasti so ugotovile, da je plaz, ki je zasul del reke Fraser, ustvaril 5-metrski slap, ki lososom ovira pot do prostora za izleganje iker višje na reki.

Kanada lososi plaz Foto: Reuters Reševalci so načrt za reševanje rib pripravljali več tednov, nazadnje pa so se odločili, da bodo ribe s helikopterjem prepeljali na drugo stran skalnega podora.

Naravovarstveniki opozarjajo, da morajo lososi izleči ikre, da lokalna populacija lososov ne bi bila ogrožena. Te ribe so namreč ključnega pomena za kanadske staroselce, ki losose lovijo za hrano in različne običaje.

Koliko lososov je ujetih, ni znano, a odgovorni ocenjujejo, da se je višje po strugi uspelo brez pomoči pomakniti le okoli 700 lososom.

Zbiralnike z ribami bodo premaknili s helikopterjem

Minister za ribolov, oceane in kanadsko obalno stražo Jonathan Wilkinson je povedal, da se trudijo ujetim ribam pomagati. Datum začetka helikopterskega reševanja sicer še ni znan.

Anamika Bučar Novice Slovenka v Kanadi: Ljudje delajo od ponedeljka do petka in živijo za vikende

Kanada lososi plaz Foto: Reuters

poplave Kanada Quebec Montreal Novice Slovenka iz poplavljene Kanade: Tu so izredne razmere, mnogi ne želijo iz svojih domov #video

Zaenkrat delavci gradijo začasni bazen, iz katerega bodo nato losose prestavili v različno velike zbiralnike, v katerih bo voda obogatena s kisikom, da se bodo ribe umirile. Zbiralnike bodo nato s helikopterjem premaknili stran z območja plazu.

Kanada lososi plaz Foto: Reuters

Medtem ko je zbiralni bazen v gradnji, delavci označujejo posamezne losose, da bodo lahko v prihodnje spremljali njihovo premikanje. Poleg tega poskušajo iz struge odstraniti velike skalne bloke, da bi ribe lahko same prehajale po toku navzgor. Hkrati odstranjujejo tudi večje skalne gmote z bližnjih sten, da tudi delavci pri reševanju lososov ne bi bili v nevarnosti.

Kanada lososi plaz Foto: Reuters

Huawei Meng Wanzhou Novice Kanada začela postopek za izročitev direktorice Huaweia ZDA gasilci Kanada Novice V požaru v Kanadi umrlo sedem otrok ene družine J.B. Peterson Novice Nova Zelandija: iz prodaje umaknili knjigo kontroverznega kanadskega zvezdnika
1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin